prawie jak grill
19.11.09Jako mieszkanka bloku (nie marząca bynajmniej o domku z ogródkiem) szans na prawdziwego grilla nie mam i nie miałam. Marzyła mi się za to patelnia grillowa, na której zdrowo, bo w zasadzie bez tłuszczu można sobie to i owo usmażyć.
Wreszcie moje marzenie się spełniło i stałam się posiadaczką takiej patelni. Zbiegiem okoliczności w moim bardzo przeciętnym supermarkecie pojawił się ser typu halloumi*, który chodził za mną od dawna i w związku z tym postanowiłam go zanabyć, a następnie zgrillować. Razem z cukinią, która chyba zaczęła się rozmnażać w mojej lodówce, bo zawsze tam jest ;). Cóż, dodać - obiad był pyszny.
Grillowany ser halloumi z cukinią
(na 2 osoby)
- 1 op sera halloumi
- 1 cukinia
- 1-2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz, bazylia
Cukinię umyć, odkroić koniec i pociąć w plastry (wzdłuż lub w poprzek jak kto woli). Posolić i odstawić na 15 min. Następnie przepłukać i osuszyć. Skropić oliwą i dokładnie wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Ser odsączyć z zalewy i pokroić w 1 cm plastry.
Patelnię grillową mocno rozgrzać, następnie zmniejszyć ogień/ moc grzania na średni i kłaść na nią plastry cukini, a jeżeli jest na to miejsce - obok plastry sera. Przprawić na patelni solą (byle nie ser! jest mocno słony sam z siebie), pieprzem i bazylią. Smażyć aż cukinia zmięknie a na serze pojawią się apetyczne paseczki. Podawać gorące, np z sałatką z pomidorów.
*Halloumi to cypryjski ser z mleka koziego i owczego (dziś również zmieszanego z krowim). Nie topis się tak błyskawicznie, jak inne sery, więc doskonale nadaje się do smażenia czy grillowania :)
*Halloumi to cypryjski ser z mleka koziego i owczego (dziś również zmieszanego z krowim). Nie topis się tak błyskawicznie, jak inne sery, więc doskonale nadaje się do smażenia czy grillowania :)
2 komentarze
Uwielbiam serek halloumi! A do tego wszystko co grilowane :) Przypomnialas mi, ze dawno juz go nie kupilam... Pewnie wiec bedzie w weekend :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ja też lubię halloumi, szkoda, że u nas jest dość drogi...
OdpowiedzUsuń