tymiankowa faza
15.2.10Wreszcie udało mi się upolować świeży tymianek w moim supermarkecie. W związku z tym dodaję teraz tymianek niemal do wszystkiego: sosów, sałatek, mięsa. Istna faza tymiankowa. A w tej fazie powstają np takie cuda, jak indyk w sosie serowo-tymiankowym.
Indyk w sosie serowo-tymiankowym
- pierś z indyka
- 1 op sera z niebieską pleśnią
- 1 op śmietany
- pieprz, tymianek suszony, sól, słodka papryka
- tymianek świeży
- oliwa
Indyka oczyścić i pokroić na porcje. Mięso natrzeć solą, pieprzem i papryką, można posypać suszonym tymiankiem. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć indyka, aż się zrumieni. W osobnym garnku na odrobinie oliwy rozpuścić rozdrobniony ser pleśniowy. Gdy będzie lekko rozpuszczony dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu by ser zupełnie się rozpuściły. Przyprawić do smaku nie zapominając o suszonym tymianku. Indyka wyjąć na talerz, polać sosem i suto udekorować świeżym tymiankiem. Podawać z ziemniakami z wody.
2 komentarze
A farfalle, jak na zdjeciu, tez moga byc zamiast ziemniakow? ;)
OdpowiedzUsuńNo ba ;) Coś widać marzą mi się młode ziemniaczki :D
OdpowiedzUsuń