tymiankowa faza

15.2.10

Wreszcie udało mi się upolować świeży tymianek w moim supermarkecie. W związku z tym dodaję teraz tymianek niemal do wszystkiego: sosów, sałatek, mięsa. Istna faza tymiankowa. A w tej fazie powstają np takie cuda, jak indyk w sosie serowo-tymiankowym.


Indyk w sosie serowo-tymiankowym
  • pierś z indyka
  • 1 op sera z niebieską pleśnią
  • 1 op śmietany
  • pieprz, tymianek suszony, sól, słodka papryka
  • tymianek świeży
  • oliwa
Indyka oczyścić i pokroić na porcje. Mięso natrzeć solą, pieprzem i papryką, można posypać suszonym tymiankiem. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć indyka, aż się zrumieni. W osobnym garnku na odrobinie oliwy rozpuścić rozdrobniony ser pleśniowy. Gdy będzie lekko rozpuszczony dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu by ser zupełnie się rozpuściły. Przyprawić do smaku nie zapominając o suszonym tymianku. Indyka wyjąć na talerz, polać sosem i suto udekorować świeżym tymiankiem. Podawać z ziemniakami z wody.


Zobacz także

2 komentarze

  1. A farfalle, jak na zdjeciu, tez moga byc zamiast ziemniakow? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No ba ;) Coś widać marzą mi się młode ziemniaczki :D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.