wariacje z szopskim serem

13.2.10

Zostałam obdarowana paczką sera szopskiego. No cóż sirene to to nie było, a producent wykazał się inwencją twórczą ;). Ale darowanemu serowi w skład się nie patrzy. Przekornie jednak postanowiłam nie robić sałatki szopskiej, choć sałatka z niego wyszła. I makaron niezły też :)

Sałatka dla znudzonego Szopa
  • sałata lodowa (lub mieszanka sałat)
  • 8-10 pomidorów cherry
  • mała cebula
  • kilka plastrów sera szopskiego
  • garść orzechów włoskich
  • dressing: oliwa, ocet malinowy, musztarda dijon, sól, pieprz
Sałatę umyć, osuszyć i porwać. Cebulę pokroić w kostkę. Pomidorki pokroić na połówki. Ser odsączyć, pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać w misce. Dressing wymieszać dokładnie w słoiku i polać sałatę. Sypnąć orzechów, wymieszać, podawać.


Farfalle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem szopskim
(na 2 osoby)
  • 250g świeżego szpinaku
  • 8-10 suszonych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka plastrów sera szopskiego
  • oliwa
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • farfalle
Szpinak umyć, porwać jeśli są duże liście, osuszyć. Cebulę i czosnek pokroić. Pomidory pokroić w paski. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać szpinak i dusić, aż nieco ściemnieje i zmniejszy objętość. Dodać pokrojone w paski pomidory. Wymieszać dokładnie i doprawić.
W międzyczasie ugotować makaron, który następnie trzeba odcedzić i dodać do szpinaku. Na koniec dodać pokruszony ser szopski wymieszać i podawać.

Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.