wariacje z szopskim serem
13.2.10Zostałam obdarowana paczką sera szopskiego. No cóż sirene to to nie było, a producent wykazał się inwencją twórczą ;). Ale darowanemu serowi w skład się nie patrzy. Przekornie jednak postanowiłam nie robić sałatki szopskiej, choć sałatka z niego wyszła. I makaron niezły też :)
Sałatka dla znudzonego Szopa
- sałata lodowa (lub mieszanka sałat)
 - 8-10 pomidorów cherry
 - mała cebula
 - kilka plastrów sera szopskiego
 - garść orzechów włoskich
 - dressing: oliwa, ocet malinowy, musztarda dijon, sól, pieprz
 
Sałatę umyć, osuszyć i porwać. Cebulę pokroić w kostkę. Pomidorki pokroić na połówki. Ser odsączyć, pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać w misce. Dressing wymieszać dokładnie w słoiku i polać sałatę. Sypnąć orzechów, wymieszać, podawać.
Farfalle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem szopskim
(na 2 osoby)
- 250g świeżego szpinaku
 - 8-10 suszonych pomidorów
 - 1 mała cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - kilka plastrów sera szopskiego
 - oliwa
 - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
 - farfalle
 
Szpinak umyć, porwać jeśli są duże liście, osuszyć. Cebulę i czosnek pokroić. Pomidory pokroić w paski. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać szpinak i dusić, aż nieco ściemnieje i zmniejszy objętość. Dodać pokrojone w paski pomidory. Wymieszać dokładnie i doprawić.
W międzyczasie ugotować makaron, który następnie trzeba odcedzić i dodać do szpinaku. Na koniec dodać pokruszony ser szopski wymieszać i podawać.


0 komentarze