cytrusowe klimaty
2.2.10Czyli ciąg dalszy marzeń o wakacjach. Dziś cytrusy nawet w dwóch odsłonach, bo w postaci lekko cytrynowego indyka i pysznej sałatki z pomarańczą. Indyka marynowałam przez jakieś 45min (im dłużej posiedzi tym lepiej, tyle to minimum) w oliwie z dodatkiem czosnku, skórki cytrynowej, soku z jednej cytryny i przypraw. A potem na patelnię, smażyć aż się zrumieni i gotowe. Do tego ziemniaki z wody i sałatka...
Sałatka z pomarańczą
(na 2 osoby)
- 2-3garście umytej i osuszonej rukoli (można wymieszać z inną sałatą, jeśli dla kogoś rukola jest zbyt intensywna)
- 1 pomarańcza
- 1 szalotka
- można też dodać orzechy włoskie lub pestki słonecznika
- sos: oliwa, łyżka soku pomarańczowego, łyżeczka octu malinowego, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, pieprz czerwony
0 komentarze