cytrusowe klimaty

2.2.10

Czyli ciąg dalszy marzeń o wakacjach. Dziś cytrusy nawet w dwóch odsłonach, bo w postaci lekko cytrynowego indyka i pysznej sałatki z pomarańczą. Indyka marynowałam przez jakieś 45min (im dłużej posiedzi tym lepiej, tyle to minimum) w oliwie z dodatkiem czosnku, skórki cytrynowej, soku z jednej cytryny i przypraw. A potem na patelnię, smażyć aż się zrumieni i gotowe. Do tego ziemniaki z wody i sałatka...


Sałatka z pomarańczą
(na 2 osoby)
  • 2-3garście umytej i osuszonej rukoli (można wymieszać z inną sałatą, jeśli dla kogoś rukola jest zbyt intensywna)
  • 1 pomarańcza
  • 1 szalotka
  • można też dodać orzechy włoskie lub pestki słonecznika
  • sos: oliwa, łyżka soku pomarańczowego, łyżeczka octu malinowego, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, pieprz czerwony
Rukolę lub sałatę porwać i wrzucić do miski. Pomarańczę obrać ze wszystkich błonek i podzielić na cząstki, szalotkę posiekać. Do sałaty dorzucić pomarańczę, cebulę i ew. orzechy. W słoiczku wymieszać składniki sosu i polać sałatę. Proste i smaczne.




Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.