naleśniki z kozim serem

29.3.10

Koleżanka I. wróciła z narciarskiego wypadu do Francji i przywiozła nam pyszne kozie sery. Z mojej miłości do kozich serów już się nieraz tu spowiadałam, więc chyba nikogo nie zdziwi fakt, że serki w krótkim czasie zniknęły.



Do zniknięcia przyczyniły się naleśniki. Z kozim serem i szpinakiem tworzą zgodne trio. Przepisu tu właściwie żadnego nie trzeba. Naleśniki przygotować wg ulubionego przepisu (w naszym domu Luby się specjalizuje w przyrządzaniu tychże). Szpinak poddusić z czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser pokroić w plastry. Na naleśnik kłaść łyżkę podduszonego szpinaku,na to 2-3 plasterki sera, można na wierzch dać gałązkę tymianku, zwinąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Powtórzyć z satysfakcjonującą ilością naleśników. Wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 200st. C i zapiekać pod przykryciem ok 20min. Podawać z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.


Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.