zielona zupa
17.3.10Zielona zupa z okazji dnia św. Patryka. Dobrze, wiem, brokuł ma niewiele wspólnego z Irlandią. Św. Patryk, zdaje się, też bardziej gustował we whisky niż warzywach, ale zielony to kolor narodowy Szmaragdowej Wyspy, więc umówmy się - zielona zupa jest na miejscu.
Poza tym jest bardzo prosta do zrobienia i podnosi na duchu, kiedy za oknem śnieżne roztopy.
Krem z brokuła
(na dwie osoby)
- 1 brokuł
- 100g sera z błękitną pleśnią
- 2,5-3 szklanki bulionu (mięsnego lub warzywnego)
- pieprz
Brokuł umyć i podzielić na mniejsze cząstki. W garnku zagotować wodę, lekko posolić i wrzucić kawałki brokuła na jakieś 4min (tak, by był al dente, rozgotowany nie będzie miał tak ładnego koloru). W tym czasie pokroić drobno ser - parę kawałków można odłożyć do przybrania. Gorący bulion, ser oraz brokuła zmiksować w blenderze. Na koniec suto doprawić pieprzem. Można podawać z grzankami.
0 komentarze