ay caramba!
9.3.10Godziny w dni, dni w tygodnie, a tygodnie w miesiące mi się zmieniają niepostrzeżenie. Czas dostał jakiegoś dziwnego przyspieszenia. Ciągle gdzieś pędzę, żeby ze wszystkim zdążyć i jem albo na mieście albo byle-co-byle-szybko. Miło więc na chwilę stanąć i nad garem farszu do burrito bujać w obłokach.
Burrito zwyczajne
- 300g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
 - 1 cebula
 - 2-3 ząbki czosnku
 - 1 puszka pomidorów krojonych
 - 1 puszka czerwonej fasoli
 - 1/2 puszki kukurydzy
 - sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, papryka, sos tabasco
 - 1 op gotowych pszenicznych tortilli lub upieczone własne
 
Mięso podsmażyć, aż zacznie się brązowić, posolić i popieprzyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek i smażyć, aż się zeszkli cebula. Dodać pomidory, można dorzucić sos z pomidorów, byle nie rozwodnić za bardzo.  Dusić na małym ogniu ok 15 min. Dodać fasolę i kukurydzę, doprawić i dusić jeszcze z 5-10min.
Tortille przygotować wg przepisu na opakowaniu. Na miękkie placki nakładać nadzienie i zawijać. Na wierzch można machnąć łyżkę gęstej śmietany i/lub guacamole.


0 komentarze