powiew egzotyki

11.8.10

Będąc młodą lekarką... Wróć! Będąc ostatnio na zakupach w okolicznym supermarkecie, ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu, odkryłam - między swojskimi pieczarkami a boczniakami - świeże grzyby shitake. Niewiele się zastanawiając władowałam je do koszyka i dopiero w domu naszła mnie myśl "ale co ja z nimi pocznę?". Na szczęście sieć, jak zawsze, przyszła z pomocą.


Będą więc shitake w dwóch odsłonach - oba przepisy inspirowane stronami Kuchni TV (jako że TV dawno nie posiadam jeno strona do pooglądania mi została). Na pierwszy rzut poszła wersja azjatycka (przerobiłam ją na pełnoobiadowe danie):

Makaron ze smażonymi grzybami shitake, pomidorami i imbirem
(na 2 osoby)
  • 2 łyżki oleju sojowego
  • 2 pomidory
  • 100g świeżych shitake
  • 3 ząbki czosnku
  • 3cm imbiru
  • 1/2 łyżeczki morskiej soli
  • 3 dymki lub mała cebula
  • 2 łyżki octu ryżowego (lub wina ryżowego)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 piripiri (lub 1 wypestkowana chili)
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • jakiś fajny makaron wschodni - ja użyłam japoński makaron pszenny somen
Pomidory sparzyć, a następnie zdjąć z nich skórkę, odpestkować i pozbyć się nadmiaru soku i pokroić w dużą kostkę. Grzyby pokroić w paski. Dymkę (cebulę) i czosnek posiekać niezbyt drobno. Imbir obrać i pokroić w drobne plastry. Papryczkę piripiri pokroić w paseczki. Wstawić wodę na makaron (z reguły wschodnie makarony gotują się b. szybko, więc trzeba dobrze wymierzyć, by nie ugotować go zbyt wcześnie). Ważne żeby przygotować wszystkie składniki wcześniej, bowiem w trakcie gotowania nie ma czasu na szperanie po szafkach czy obieranie!

Potrawę najlepiej przygotowywać w woku albo na żeliwnej patelni. Do rozgrzanego woka wlać olej sojowy i rozgrzać, aż zacznie dymić. Dodać grzyby, czosnek, imbir i sól i smażyć przez 2 minuty. Dodać pomidory i dymkę, smażyć przez 1 minutę. Dodać ocet ryżowy (lub wino) i cukier, smażyć przez 30 sekund. Dodać pirpiri i sos sojowy, smażyć przez kolejne 30 sekund. Dodać olej sezamowy, wymieszać z gotowym makaronem i podawać od razu.


Tym, którzy wolą bardziej tradycyjne, mniej pikantne smaki, polecam wariant drugi :

Farfalle z boczkiem i grzybami shitake
(na 2 osoby)
  • 100g wędzonego boczku
  • 100g świeżych shitake
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz, sól, słodka papryka, majeranek
  • 2-3 łyżki oliwy
  • farfalle
Boczek pokroić w kostkę, a grzyby w paski. Cebulę i czosnek posiekać. Wstawić wodę na makaron. Na rozgrzaną oliwę wrzucić boczek i chwilę smażyć na dość dużym ogniu często mieszając. Dodać grzyby, cebulę i czosnek smażyć na średnim ogniu przez kolejne 5-6 minut. Dodać cukier i ocet i szybko zamieszać. Zmniejszyć ogień i dodać pomidory i przyprawy wg smaku. Dusić chwilę aż smaki się przegryzą. Na talerze wyłożyć ugotowany makaron, nań nałożyć sos, opcjonalnie można dać starty parmezan i świeżą bazylię. Smacznego!


Zobacz także

3 komentarze

  1. intrygujące, nie powiem. zainteresowały mnie te dania, z chęcią 'zapożyczę' (jśli pozwolisz) sobie ten przepis... ;]
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Karmel-itka: proszę bardzo, częstuj się :)
    Paula :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.