zachcianki

6.8.10

Zachciało mi się kisza rodem z Lotaryngii. A żeby nie było nudnie zamiast zwykłej mąki pszennej, zrobiłam mieszankę krupczatki i pszennej pełnoziarnistej. Zacne wyszło, choć smak ciasta dość nietypowy...



Quiche lorraine

Ciasto:
  • 200g mąki pszennej (najlepiej krupczatki, choć można ekseprymentować)
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 200g boczku
  • 1 duża cebula
  • 250ml śmietany 18%
  • 3 jajka
  • opcjonalnie ser tarty żółty (u mnie ementaler) ok 80g
  • gałka muszkatołowa, pieprz, sól
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko i posiekane drobno masło. Składniki wymieszać widelcem, aż porobią się okruchy. Następnie zagnieść jednolite ciasto, włożyć do lodówki i chłodzić 30min.
Boczek pokroić w plastry lub kostkę i podsmażyć na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i gdy boczek będzie już lekko podsmażony, dodać na patelnię.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć do natłuszczonej formy, ponakłuwać widelcem i piec w 200st C. aż się lekko zrumieni. W tym czasie do miski wbić jajka, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać widelcem. Dodać ser i ponownie wymieszać. Doprawić.
Następnie wyjąć formę z piekarnika, na ciasto wyłożyć boczek z cebulką, a na to wylać śmietanę z jajami i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec ok 25-30min w 200st. C, aż wierzch będzie złotobrązowy.
Uwielbiam takie mało dietetyczne dania :)

Zobacz także

2 komentarze

  1. Taka... tarta, to chodzi za mną już od wieków. I jakoś nigdy się nie mogę zebrać do przekonania rodziny, aby wpuściła mnie obiadowo do kuchni. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.