making christmas, making christmas

23.12.10

Jak co roku, w kuchni wiele się dzieje ale czasu na opisywanie brakuje. Jak co roku w słojach kisi się zakwas buraczany na barszcz Lubego, do którego w tym roku podamy (zupełnie nie tradycyjnie) drożdżowe pierożki podpatrzone u Liski .


Będą też obowiązkowe śledzie korzenne i śledzie pod pierzynką, a na drugi dzień aromatyczny bigos. Ale na razie - idąc na łatwiznę, polecam przepiski Liski. A po świętach nadrobię zaległości w pisaniu, obiecuję ;)


Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
(wychodzi ok 45 pierożków - moje uwagi na kolorowo)

Farsz:
500 g kiszonej kapusty
50 g suszonych grzybów
2 liście laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
1 cebula
2 łyżki oleju do smażenia lub oliwy
2 łyżki masła
sól, pieprz


Kapustę zalać 250 ml wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu godzinę.
Grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na minimum godzinę (najlepiej zrobić to dzień wcześniej i zostawić grzyby na noc w wodzie).
Grzyby wyjąć z wody, opłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka. Wodę, w której moczyły się grzyby przelać przez gęste sito i wlać ją z powrotem do garnka z grzybami. Gotować je na małym ogniu godzinę.

Ugotowaną kapustę drobno pokroić. Grzyby tak samo.
Cebulę drobno pokroić, rozgrzać na patelni olej i podsmażyć cebulę.
Grzyby, cebulę i kapustę wymieszać. (Grzyby można również zemleć w maszynce do mięsa).

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić nadzienie i podsmażać kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Ja używam dużo pieprzu, by nadzienie było wyraziste.

Ciasto:
450 g mąki
150 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
30 g świeżych drożdży
2 jajka
1 czubata łyżka masła lub oleju
Do smarowania: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką wody

Drożdże wymieszać z cukrem. Kiedy staną się płynne, wlać mleko, wsypać mąkę, sól i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto (można mikserem).
Włożyć ciasto do miski, powierzchnię lekko spryskać olejem, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy mamy gotowy farsz, ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Kroić na kwadraty. Na środek każdego kwadratu kłaść nadzienie, następnie składać po przekątnej tak, by powstał trójkąt. Brzegi dokładnie zlepić. Można też z ciasta uformować bułeczki, wkładając do środka nadzienie i robiąc z ciasta kulkę. Ja wykrawałam okręgi szklanką i lepiłam pierożki. Dobre sklejenie jest ważne, bo ciasto w piekarniku czasem się rozchodzi , choć mi to akurat nie przeszkadza :)
Wierzch posmarować jajkiem wymieszanym z wodą (opcjonalnie).

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić paszteciki i piec ok. 30 min. Smacznego!

Zobacz także

7 komentarze

  1. Uwielbiam pieczone pierogi ;)
    Może jeszcze jutro rano parę takich sklecę?

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja życze ci wesołych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ach, jak te pierozki wygladaja pysznie:)


    zycze Ci pieknych, radosnych i szczesliwych Swiat:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknych Świąt..
    o zapachu pomarańczy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Sliczna miseczka!
    Pierogi rowniez :))

    Radosnych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję wszystkim za życzenia :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.