orzechowo marchewkowo...
29.12.10O tym cieście pisałam już przy okazji rogalików, ale tym razem udało mi się porobić trochę zdjęć, choć łatwo nie było. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, ale podaję go z moimi modyfikacjami. Przede wszystkim użyłam zupełnie innej polewy, ponieważ oryginalna wydawała mi się za słodka. Moja jest z lekką cytrusową nutą. Jeśli chodzi o ciasto to usunęłam wiórki kokosowe. Raz użyłam świeżego ananasa, raz z puszki - wtedy zmniejszyłam nieco ilość cukru w cieście. Muszę powiedzieć, że jak nie przepadam za orzechowymi wypiekami, to to ciasto wyjątkowo mi smakuje (nie jestem z resztą w tym osamotniona :)), więc pewnie będzie często gościć na moim stole.
Ciasto marchewkowe
Polewa:
- 100g cukru pudru (można mniej)
- 250g - 300g sera Mascarpone
- sok z 1 limonki
- 2 jaja
- 200 g brązowego cukru
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g posiekanych orzechów włoskich (można zastąpić np migdałami)
- 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)
- 250 g mąki
- po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa: Mikserem utrzeć Mascarpone z sokiem z limonki. Dodać cukier puder, cały czas ucierając. Wstawić do lodówki, aby polewa lekko stężała.
Ciasto:
Ubić jajka do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolać olej. Do powstałej masy dodać startą marchewkę, ananasa, orzechy (lub migdały) i delikatnie wymieszać.
Dodać przesianą mąkę, cynamon (można też użyć mieszanki do piernika), sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie mieszając wszystkie składniki. Przełożyć do małej formy 21 x 21 cm (u mnie - tortownica 23cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód posmarować 1/3 ilości polewy. Przykryć górą ciasta i rozsmarować resztą polewy. Wstawić do lodówki.
Ciasto:
Ubić jajka do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolać olej. Do powstałej masy dodać startą marchewkę, ananasa, orzechy (lub migdały) i delikatnie wymieszać.
Dodać przesianą mąkę, cynamon (można też użyć mieszanki do piernika), sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie mieszając wszystkie składniki. Przełożyć do małej formy 21 x 21 cm (u mnie - tortownica 23cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód posmarować 1/3 ilości polewy. Przykryć górą ciasta i rozsmarować resztą polewy. Wstawić do lodówki.
8 komentarze
pysznie wygląda :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńnie dość, że marchewkowe, to ze ślicznymi gwiazdeczkami! urocze są!
OdpowiedzUsuńTo ciasto musi byc przepyszne. Rewelacyjnie wyglada i niesamowicie mnie kisu :)
OdpowiedzUsuńmysle, ze to ciacho by mi smakowalo:)
OdpowiedzUsuńwyglada smakowicie:)
Pięknie wygląda i odświętnie udekorowany :) Na pewno jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
jak ślicznie udekorowane!
OdpowiedzUsuńspodobało mi się ;]
wspaniale wygląda, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam za pozytywne komentarze :)
OdpowiedzUsuń