zły wpływ spacerów na dietę

27.3.11

Wczoraj wybraliśmy się z Lubym na spacer, by zażyć trochę ruchu, rozruszać rozleniwione zimą mięśnie i ku chwale ogólnej zdrowotności. Niestety na ostatniej prostej do domu zobaczyłam coś, co przywiodło mi na myśl ciasto czekoladowe. "Takie pachnące ciasto czekoladowe ze szklanką zimnego mleka...." - pomyślałam. "I wiśniami, koniecznie z wiśniami!" - pomyślałam. I jak pomyślałam, tak zrobiłam.

Na Kwestii Smaku znalazłam przepis na babkę czekoladową z wiśniami, więc zaadaptowałam ją na potrzeby tortownicy i oto jest. Podaję przepis po modyfikacjach, które były trochę na oko, ale sprawdziły się w praniu:


Ciasto czekoladowe z wiśniami
(tortownica o śred. 24cm)
  • 150 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g ciemnej czekolady gorzkiej, roztopionej
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • ok 25 wiśni (użyłam rozmrożonych, odcedzonych)
Czekoladę roztopić, najlepiej w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem, aż zmieni się w puszystą białą masę (miksowałam ok 8min, zamiast zaleconych 15). Następnie dodawać po jednym jajku dalej miksując.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i solą. Ubitą masę delikatnie połączyć z przestudzoną nieco czekoladą, a następnie połączyć z przesianymi suchymi składnikami, na przemian z mlekiem.
Ciasto nałożyć do formy (do 2/3 jej objętości), uprzednio posmarowanej tłuszczem. Powciskać wiśnie i piec przez 30-40 minut, lub do czasu aż środek będzie upieczony w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Można polać polewą czekoladową.

Zobacz także

2 komentarze

  1. czekolada i wiśnie to udana para :) pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zazwczaj wymyślam przepisy wracając z pracy do domu :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.