rabarbarowych rozkoszy ciąg dalszy
22.5.11
Z majowych delicji - szparagów i rabarbaru - trzeba korzystać, póki są. I to jest piękne w sezonowości. Dlatego maj jest u mnie dość monotematyczny. W ten weekend rządziły szybkie, banalnie proste i genialne w smaku muffiny z rabarbarem i orzechami. To połączenie mnie zupełnie uwiodło.
Muffiny z rabarbarem i orzechami
(16 sztuk)
- 2 pełne szklanki mąki
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru (przy czym zmieszałam 1/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego Dry Demerara, 1/3 szklanki ciemnego cukru trzcinowego Dark Muscovado i 1/3 białego cukru)
- 2 jaja
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka maślanki
- ok 180-200 g niezbyt szerokiego rabarbaru
Do posypania wierzchu: cukier kryształ i cynamon.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 1cm plasterki. Orzech włoskie potłuc na drobne kawałki. W misce utrzeć jaja z cukrem. Dodać olej i maślankę - dokładnie wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, sodę i sól. Dodawać suche składniki do mokrych, mieszając łyżką. Dodać rabarbar i wymieszać (niezbyt dokładnie).
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 1cm plasterki. Orzech włoskie potłuc na drobne kawałki. W misce utrzeć jaja z cukrem. Dodać olej i maślankę - dokładnie wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, sodę i sól. Dodawać suche składniki do mokrych, mieszając łyżką. Dodać rabarbar i wymieszać (niezbyt dokładnie).
Masę nakładać do 3/4 wysokości papilotek/ foremek, posypać wierzch cukrem i cynamonem a następnie piec ok 20-25 min w temp 200 st. C.
Orzechy nadają muffinkowi fajną fakturę, rabarbar - wilgotność i kwaskowość, ale tym, co najbardziej podkręca smak tego ciastka, to chyba cukier Dark Muscovado, którego charakterystyczny smak wyraźnie się tu przebija.
Update: zdjęcia muffinów z tegorocznej (2012) edycji :)
5 komentarze
Ja też szaleję rabarbarowo, bardzo fajny pomysł na muffinki :)
OdpowiedzUsuńpyszniaste:) powiem Ci, ze u mnie tez na okraglo rabarbar, z dzisiejszym wyjatkiem na male czekoladowe co nie co:)
OdpowiedzUsuńHej, bardzo ciekawy blog i wgl fajny przepis. Ja też mam kilka ciekawych, smacznych i prostych dań tutaj- http://smacznegotowanie-violetta.blogspot.com -może wejdziesz i zobaczysz sama?
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffiny w kazdej postaci :)Te musze byc przepyszne - kwskowosc rabarbaru i chrupkosc orzechow mniam :) koniecznie musze wyrpbowac :) pozdrawiam i zapraszam do mnei!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis...
OdpowiedzUsuń