szparagi time!
17.5.11Wreszcie, wreszcie są moje ukochane szparagi. Uwielbiam zielone i zawsze z utęsknieniem wyczekuję maja. Dziś na talerzu wylądowały w towarzystwie pieczonego łososia i koziego sera, skropione sosem balsamicznym. Pyszności!
Łosoś pieczony ze szparagami
(na 2 osoby)
- ok 300g łososia (filet)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2-3 plastry twardego koziego sera
- sól, pieprz
- oliwa
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
Przygotować szparagi: jeśli są cieniutkie wystarczy je umyć i obrać końcówki, jeśli grubsze: umyć, odkroić końcówki (1-1.5 cm), obrać i ew. przekroić na pół. Łososia umyć, osuszyć i podzielić na porcje.
Piekarnik rozgrzać na 200 st. C. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno wyłożyć połowę szparagów, a na nie położyć łososia. Całość posolić i popieprzyć oraz skropić oliwą. Na wierzch położyć drugą część szparagów (też posolić, popieprzyć i skropić oliwą) i pokruszyć kozi ser. Zapiekać pod przykryciem ok 15 min. A następnie 3-4 min. bez przykrycia, aż ser się lekką zezłoci.
Przygotować sos balsamiczny - dokładnie wymieszać składniki w słoiczku.
Piekarnik rozgrzać na 200 st. C. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno wyłożyć połowę szparagów, a na nie położyć łososia. Całość posolić i popieprzyć oraz skropić oliwą. Na wierzch położyć drugą część szparagów (też posolić, popieprzyć i skropić oliwą) i pokruszyć kozi ser. Zapiekać pod przykryciem ok 15 min. A następnie 3-4 min. bez przykrycia, aż ser się lekką zezłoci.
Przygotować sos balsamiczny - dokładnie wymieszać składniki w słoiczku.
6 komentarze
Oj to muszą być pyszności. Od samego patrzenia na zdjęcia zrobiłam się głodna jak wilk. Pozdrawiam http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
OdpowiedzUsuńŚwietne zestawienie smaków. Jadłem kiedyś łososia w podobnym sosie i był doskonały.
OdpowiedzUsuńja dopiero się poznaję ze szparagami i są to doskonałe początki. Poszukuję różnych pomysłów na wykorzystanie tych pyszności i codziennie zaglądam na bazary w poszukiwaniu zielonych, którym niestety nie sprzyja pogoda :(
OdpowiedzUsuńTwój przepis wygląda świetnie, tym bardziej żałuję, że jestem uczulona na ryby i nie spróbuję sobie takiego połączenia. Może mojemu Onemu zaproponuję?
ja też dopiero w tym roku pierwszy raz spróbowałam, dokładnie w poniedziałek i nie mogę przestać jeść :D
OdpowiedzUsuńa wersja z łososiem, mniam!
uwielbiam łososia, a w połączeniu ze szparagami i sosem musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńmopswkuchni :)
OdpowiedzUsuńjadalnepijalne: dzięki!
tu-tusia: szparagi gorąco polecam. W tym przepisie spokojnie można by zrezygnować z ryby na rzecz bp drobiu albo innych warzyw.
Eve: wcale się nie dziwię...
Barbara: owszem :)