naleśniki na mardi gras

21.2.12

Ostatni dzień karnawału postanowiłam uczcić naleśnikami, które tradycyjnie je się w ten dzień w wielu krajach. Co prawda nie były to Crêpes Suzette, ale i tak były rewelacyjne. W wersji czekoladowo-bananowej oraz z serkiem mascarpone i konfiturą wiśniową.


Podstawowy przepis na francuskie naleśniki
(ilość sztuk zależy od wielkości patelni i tego jak grube naleśniki lubimy, ale jest to porcja na 2 osoby)
  • 115g pszennej mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 duże jajka
  • 300ml mleka
  • 30g roztopionego masła
  • olej do smażenia
  • dodatki: nutella, banany, konfitury, serek mascarpone wymieszany z sokiem z limonki i cukrem pudrem itp.

Do miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier. Zrobić wgłębienie i wlać w nie jajka oraz nieco mleka i zmiksować. Dalej mieszać ciasto, dodając mleka oraz masło. Ubijać aż powstanie dość rzadkie ciasto bez grudek. Odstawić ciasto na 30 min. A następnie jeszcze raz zamieszać.

Na płaskiej patelni rozgrzać odrobinę oleju (nadmiar najlepiej odlać lub wytrzeć papierowym ręcznikiem). Ciasto naleśnikowe nabierać łyżką wazową i wylewać na środek patelni, rozprowadzając następnie ciasto cienką warstwą, przechylając i obracając naczynie. Smażyć na średnim ogniu, aż ciasto się zetnie (powinno zacząć odchodzić od dna i się lekko zezłocić), po czym obrócić naleśnika na drugą stronę i smażyć z 1 minutę.

Podawać z dodatkami :)


Zobacz także

4 komentarze

  1. Ciekawy jest ten serek mascarpone z sokiem z limonki - musi być pyszny, spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie naleśnik-nutella-banany. Taki smak wakacji, ach. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anka Wrocławianka - często to połączenie wykorzystuję w deserach, na tartach z owocami.
    Asia: ja też :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.