cukinia nadziewana kaszą gryczaną i kurkami

8.9.12

Znowu cukinia i znów w jesiennym wydaniu, ale mogę zapewnić już na wstępie, że jest przepyszna. Tym razem inspirowałam się przepisem z White Plate. W mojej wersji nie ma sera feta ani pomidorów, jest za to śmietanowo-serowa pierzynka. Nie jest to może najbardziej dietetyczne wydanie tej potrawy, ale tak smakuje najlepiej (zrobiłam też wersję bez śmietany i wygrywa ta pierwsza, jest obłędna).


Cukinia nadziewana kaszą gryczaną i kurkami
(dla 2 osób)
  • 2 niezbyt duże cukinie
  • dwie garście kurek świeżych lub mrożonych
  • ok 50g kaszy gryczanej
  • mała cebula
  • garść posiekanej pietruszki
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • 4 łyżki śmietany
  • ok 50g startej goudy
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Świeże kurki oczyścić, mrożone na chwilę wrzucić do wrzątku. Cebulę drobno posiekać. Cukinie przekroić na pół i wydrążyć łyżeczką (uważając, by nie przebić skórki) - miąższ zostawić. 
Na patelni rozgrzać oliwę, następnie zeszklić na niej cebulę. Dodać kurki i chwilę dusić. Następnie dodać miąższ z cukinii i znów chwilę gotować, aż miąższ zmięknie. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz siekaną pietruszką. W miseczce wymieszać śmietanę z serem.
Wydrążone cukinie (duże cukinie warto wcześniej podpiec lub zblanszować) położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią. Łyżeczką nakładać nadzienie a na wierzch nałożyć śmietanę z serem. Zapiekać ok 25 min w 180 st. C. Podawać ciepłe. Smacznego!






Zobacz także

5 komentarze

  1. Nigdy nie nadziewałam cukinii akurat tą jedną kaszą. Muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio pierwszy raz zrobiłam z mięsem, teraz czas na taką :)
    zapraszam do siebie : http://charlottegotuje.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  3. strasznego apetytu mi na takie danie narobiłaś, pięknie wyglądają u Ciebie te cukinie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. whiness: z gryczaną jest pyszna. a z jaką inną polecasz? chętnie spróbuję.
    Antenka: dzięki :)
    Charlotte: ja też często pakuję mięso do cukinii, ale wersja z kaszą jest też znakomita.
    Veggie, gorąco polecam! I dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.