bitki cielęce w sosie grzybowym
23.1.13
Ostatnio na blogu zrobiło się owocowo i egzotycznie, więc dzisiaj będzie dla odmiany domowo, patriotycznie i dla mięsożerców. Rozpływające się w ustach bitki cielęce w sosie grzybowym. Przepis pochodzi z niezastąpionej Kwestii Smaku - polecam go gorąco:
Bitki w sosie grzybowym
(na 4 porcje)
- 500g szynki cielęcej (ale może być też wieprzowina, np karkówka lub wołowina)
- ok 500ml bulionu
- 1 duża cebula
- 2 garście suszonych podgrzybków
- 200g mrożonych grzybów (u mnie kurki) lub pieczarek
- sól, pieprz, wędzona papryka, zioła prowansalskie
- olej / oliwa
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki mąki
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na centymetrowej grubości plastry. Następnie włożyć między arkusze papieru do pieczenia i rozbić tłuczkiem (ja rozbijałam pięścią, bo nie mam tłuczka).
Rozgrzać olej na patelni i smażyć mięso partiami. W czasie smażenia oprószyć solą, pieprzem i ziołami.W garnku zagotować bulion i włożyć do niego mięso - całe powinno być przykryte, więc w razie czego dolać nieco bulionu/ wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 1.5 godziny.
Rozmrożone grzyby osuszyć. Cebulę posiekać. Na patelnię po mięsie dodać odrobinę oleju/oliwy i smażyć cebulę z grzybami na średnim ogniu. Gdy cebula się zeszkli dodać całość do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami i gotować 20-30 min, aż mięso będzie miękkie.
W miseczce dokładnie wymieszać śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami gorącego sosu. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Podawać z purée warzywnym, ziemniakami lub kaszą gryczaną (wersja moja) i marynowaną dynią lub ogórkiem. Smacznego!
4 komentarze
do takich przepisów zawsze warto wracać:) pycha klasyka!
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam :)
OdpowiedzUsuńOoo taki sam przepis na Kwestii Smaku...
OdpowiedzUsuńPrzecież we wstępie posta piszę, że korzystałam z przepisu Kwestii :)
OdpowiedzUsuń