orzeźwiająca tarta z serkiem mascarpone i granatem
7.1.13
Macie już dość ciężkich serników, makowców czy innych pierników, ale ciągle chodzi za wami coś słodkiego? Polecam orzeźwiającą i lekką (przynajmniej smakowo) tartę z limonkowym nadzieniem z serka mascarpone oraz owocami granatu. Na dodatek tarta wygląda przepięknie i poprawi humor każdemu w te zimowo-bure dni.
Tarta z limonkowym serkiem mascarpone i owocami granatu
(na formę o śred. 23cm)
Ciasto: 
- 150g mąki
 - 50g cukru pudru
 - 1 nieduże jajko
 - 100g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę
 - szczypta soli
 
Mąkę, cukier puder i sól przesiać do miski. Wbić całe jajko do mąki i dodać posiekane masło. Zagniatać aż utworzy jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce ok 30min.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. 
Ciasto rozwałkować na pożądaną wielkość między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Następnie przenieść ciasto na formę i dokładnie ją wylepić. Piec z obciążeniem ok 15 min, po czym usunąć papier z fasolkami i piec kolejne 5 min, aż się lekko zbrązowi. Wyjąć i zostawić do ostudzenia.
Nadzienie:
- 250g serka mascarpone
 - 100ml śmietanki kremówki
 - skórka otarta z 2 limonek
 - sok z trzech limonek
 - 3 łyżki cukru pudru
 - 1/2 owocu granatu, same nasiona lub inne owoce
 
Serek zmiksować z sokiem i skórką z limonek. Osobno ubić kremówkę z cukrem pudrem. Połączyć serek z kremówką, miksując na wolnych obrotach. Wyłożyć nadzienie na zimny spód, a wierzch posypać owocami granatu (lub też innymi owocami). Przed podaniem schłodzić. Smacznego!





7 komentarze
zaczarowałaś mnie tą tartą *_* :) i to kremowe mascarpone.. mmm :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana!
wyglada bardzo apetycznie , musze ja sprobowac:) pozdrawiam:0
OdpowiedzUsuńcoś co jest z mascarpone i owocami, jest pyszne
OdpowiedzUsuńtak pięknie kolorowo, pewnie szybko znika:)
OdpowiedzUsuńdla każdego stęsknionego za latem jak znalazł:) piękna, lekka, kolorowa!:D
OdpowiedzUsuńOwoce granatu błyszczą się jak diamenty! Pięknie się prezentuje! ;)
OdpowiedzUsuńTe mandarynki należy obierać ze skórki
OdpowiedzUsuń