zimowa frittata z cukinią
25.1.13
Za oknem śnieg, a na patelni szybkie, sycące danie, czyli frittata. Do tej pory gościła u mnie w wydaniu wiosennym: ze szparagami i z bobem, dziś natomiast w wersji sycącej i rozgrzewającej: z cukinią, ziemniakami i ostrą papryczką. Można też z przepisu wyrzucić boczek, a peperoncino zastąpić łagodną, czerwoną papryką...
Frittata z cukinią, ziemniakami i peperoncino
(dla 2 osób)
- 1 średnia cukinia
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 papryczka peperoncino
- ok 70g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 5 jajek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- oliwa
Cukinię pokroić w plastry, posolić i pozostawić 10-15 min. na durszlaku. Ziemniaki pokroić w półplasterki. Papryczkę umyć, osuszyć, przekroić na pół, a następnie pozbyć się ziaren i posiekać.
Jajka dokładnie rozmieszać w misce, doprawić. Cukinię opłukać i osuszyć.
Rozgrzać odrobinę oliwy na patelni i usmażyć boczek. Zdjąć boczek, wrzucić na patelnię ziemniaki i cukinię. Smażyć aż cukinia będzie miękka a ziemniaki zrumienione. Dodać boczek i papryczkę, wymieszać dokładnie, a następnie zalać jajkami. Smażyć 5 min na średnim ogniu, a następnie przykryć patelnię dużą pokrywką i smażyć
kolejne 5 min aż wierzch się zetnie. Podawać z sałatą.
3 komentarze
pycha!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
OdpowiedzUsuń