zimowa frittata z cukinią

25.1.13

Za oknem śnieg, a na patelni szybkie, sycące danie, czyli frittata. Do tej pory gościła u mnie w wydaniu wiosennym: ze szparagami i z bobem, dziś natomiast w wersji sycącej i rozgrzewającej: z cukinią, ziemniakami i ostrą papryczką. Można też z przepisu wyrzucić boczek, a peperoncino zastąpić łagodną, czerwoną papryką...


Frittata z cukinią, ziemniakami i peperoncino
(dla 2 osób)
  • 1 średnia cukinia
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 papryczka peperoncino
  • ok 70g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 5 jajek
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • oliwa
Cukinię pokroić w plastry, posolić i pozostawić 10-15 min. na durszlaku. Ziemniaki pokroić w półplasterki. Papryczkę umyć, osuszyć, przekroić na pół, a następnie pozbyć się ziaren i posiekać.
Jajka dokładnie rozmieszać w misce, doprawić. Cukinię opłukać i osuszyć.
Rozgrzać odrobinę oliwy na patelni i usmażyć boczek. Zdjąć boczek, wrzucić na patelnię ziemniaki i cukinię. Smażyć aż cukinia będzie miękka a ziemniaki zrumienione. Dodać boczek i papryczkę, wymieszać dokładnie, a następnie zalać jajkami. Smażyć 5 min na średnim ogniu, a następnie przykryć patelnię dużą pokrywką i smażyć kolejne 5 min aż wierzch się zetnie. Podawać z sałatą.

 


Zobacz także

3 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.