łosoś z salsą z mango na dobry początek
5.1.13
Witam Was serdecznie w Nowym Roku! Po świątecznym obżarstwie przyda się coś lżejszego położyć na talerz. Proponuję więc grillowanego łososia z odświeżającą salsą z mango. Przepis podejrzałam na Kwestii Smaku i bardzo mi się spodobał. Doskonały zarówno na szybką kolację, jak i elegancki obiad.
Łosoś z salsą mango
(na 2 porcje)
- 2 filety z łososia (ok 150g każdy)
- 1 dojrzałe mango
- 1 łyżka oliwy
- 1 szalotka
- 1 papryczka chili
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki syropu klonowego (jeżeli mango jest mniej dojrzałe, można jeszcze dosłodzić cukrem)
- sok wyciśnięty z pomarańczy
- opcjonalnie kolendra (ja nie miałam)
- sól, pieprz, sok z połowy cytryny
Łososia, umyć, usunąć ości, jeżeli jakieś są. Natrzeć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Mango obrać i pokroić w kostkę. Szalotkę poszatkować. Papryczkę wypestkować i pokroić na plasterki.
W rondelku rozgrzać oliwę, dodać mango, szalotkę oraz kurkumę i chwilę dusić na małym ogniu. Dodać papryczkę i syrop klonowy. Dusić ok 10 min.Dodać sok z pomarańczy i podgrzewać sos aż się zredukuje. Doprawić solą, pieprzem i kolendrą.
Rozgrzać mocno patelnię grillową, a następnie ułożyć na niej łososia skórą do dołu i smażyć, aż mięso zmieni kolor do połowy filetu (ok 3 min). Przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 2 - 3 minuty, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia ryby.
Do łososia z salsą można podać kaszę, ryż lub sałatę. Smacznego!
4 komentarze
wysmienite danie :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie ; )
OdpowiedzUsuńzapraszam http://malutkamini.blogspot.com/ ;p
wybitne połączenie smakowe!:)
OdpowiedzUsuńDzięki!
OdpowiedzUsuń