Targi Książki Kulinarnej w Warszawie

21.7.13

W mijający weekend w ramach projektu Zielony Jazdów odbyły się Targi Książki Kulinarnej. Nie mogło mnie na tej imprezie zabraknąć i choć miałam różne plany na ten weekend poczynione, to dzisiaj wygospodarowałam nieco czasu na odwiedziny w Zamku Ujazdowskim.


Ponieważ wiedziałam, że na miejscu zorganizowana będzie wymienialnia pism i książek o tematyce kulinarnej, zapakowałam całą torbę gazetek, poważnych magazynów i nawet jedną książkę (tych się raczej nie pozbywam, a ten tytuł miałam zdublowany) i ruszyłam. Przed samym Zamkiem odbywały się warsztaty CookUp, można było też poleżeć w hamaku, napić się lemoniady i zrobić warzywne zakupy. 



W środku zaś czekało kilkanaście stoisk wydawców, księgarń (przede wszystkim specjalistyczne Books for Cooks oraz Bookoff, ale także Traffic miał swoją wystawkę) oraz antykwariuszy. Bardzo się cieszę, że były wymienione wyżej księgarnie, bo akurat ich oferta interesowała mnie najbardziej. Przejrzałam kilkanaście pozycji, głownie anglojęzycznych, a zakupiłam dwie: "Literaturę od kuchni" Bogusława Deptuły, na którą to ostrzyłam sobie zęby od jakiegoś czasu, oraz "Curry Nation" Madhur Jaffrey (po lekturze książki "Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach" tejże autorki, nie mogłam się powstrzymać).


Poza tym zostawiłam magazyny na wymianę, mam nadzieję, że komuś jeszcze posłużą (sama nie znalazłam nic ciekawego, może to i lepiej, bo miejsca na książki nie przybywa), skosztowałam instalacji Marty Gessler o tytule "lepkość" (albo jakoś tak; cóż, ja tam na sztuce się nie znam, była to niezła panna cotta z musem malinowym i tyle wam mogę powiedzieć). Na dyskusję się już nie załapałam, bo musiałam znikać...



 

Podsumowując: z mojego punktu widzenia bardzo udana impreza i mam nadzieję, że Pani Marta Gessler zdecyduje się na kolejne edycje Targów Książki Kulinarnej.


Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.