sałatka z grillowanymi szparagami i serem

9.5.14

Szparagowych delicji ciąg dalszy. Dzisiaj w wersji najprostszej, czyli w sałatce. Właściwie jest to rodzaj saganaki, greckiej przekąski z grillowanym serem - u mnie w wydaniu wzbogaconym o sałatę i właśnie clue programu, grillowane szparagi.


Sałatka z grillowanymi szparagami i serem
(na 2 osoby)
  • 1 opakowanie jednego z greckich serów: kefalotyri, kasseri, kefalograviery lub cypryjskiego sera haloumi (lub innego sera zdatnego do smażenia) - w wersji na zdjęciach grecki owczy ser talagani
  • 1 pęczek szparagów
  • 2-3 garście mieszanki sałat
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek
  • sos: 2 łyżki oliwy, 1-2 łyżeczki musztardy miodowej, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka soku pomarańczowego, sól, pieprz
Ser wyjąć z opakowania, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na 4 plastry. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki (obrać lub nie, jak kto woli) i przez minutę gotować we wrzątku. Odcedzić.
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki (jeśli to konieczne). Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Ogórka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Składniki sałatki wymieszać w misce. Składniki sosu wymieszać dokładnie w słoiczku. Rozgrzać patelnię grillową, następnie smażyć ser, aż się zrumieni i zacznie ciągnąć. Na osobnej patelni lub w opiekaczu zgrillować szparagi. Na sałacie ułożyć ser i szparagi, całość polać sosem. Podawać natychmiast. Smacznego!



Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.