zapiekany omlet ze szparagami
6.5.14
Wreszcie maj i szparagi! Inauguracja sezonu miała co prawdę miejsce w Berlinie, gdzie spędziłam długi weekend majowy (być może pojawi się notka na ten temat w najbliższym czasie), ale prawdziwe rozpoczęcie szparagomanii ogłosiłam wczoraj, zajadając się przepysznym zapiekanym omletem z tymże warzywem. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku - jest prosty w przygotowaniu i rewelacyjny w smaku (wiadomo: szparagi kochają jajka i na odwrót). Zamiast szynki użyłam greckiej mizithry (twarogu z owczego i/lub koziego mleka - można zastąpić fetą lub serem szopskim). Poniżej podaję przepis z moimi modyfikacjami.
Zapiekany omlet ze szparagami i serem mizithra
(na 2 osoby)
- 6-8 szparagów
- 4-5 jajek (ja użyłam 5)
- 2-3 łyżki śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki tartego sera (użyłam greckiej graviery ale można dać parmazan czy innego twardego sera)
- ok 100-150g owczego lub koziego twarogu
- 1-2 łyżki świeżych siekanych ziół: pietruszki, tymianku, bazylii
- sól, pieprz
- masło
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i (opcjonalnie!) obrać szparagi (resztki szparagowe można zużyć to tej genialnej zupy). Następnie pokroić szparagi na 3-4 cm kawałki i zblanszować (gotować ok 1 minuty) we wrzątku.
Piekarnik nagrzać do ok 170 st. C. Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Dno wysypać odcedzonymi szparagami oraz pokruszonym twarogiem. W misce zmiksować (lub dokładnie rozmieszać rózgą) jajka, śmietanę, starty ser, posiekane zioła. Doprawić pieprzem i (ostrożnie!) solą. Wylać masę jajeczną na szparagi. Na wierzchu dać kilka kawałeczków masła (ok 1 łyżka w całości). Piec ok 20 minut lub do ścięcia się masy. Smacznego!
0 komentarze