bułeczki cynamonowe

21.5.14

Wypiek na leniwą niedzielę, najlepiej późne śniadanie lub podwieczorek w większym gronie: pachnące cynamonem, pełne rodzynek i orzechów drożdżowe bułeczki. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku i jak zwykle, jest doskonały (choć trochę trzeba się wokół niego nachodzić). Nie robiłam do bułeczek kremu z serka tylko lukier na bazie cukru pudru i śmietany. Pasował idealnie... Poniżej podaję przepis z moimi uwagami (achtung! Przygotowanie ciasta rozpoczyna się dzień wcześniej):


Bułeczki cynamonowe
(12 sztuk)

Ciasto drożdżowe
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka letniej wody lub mleka
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła (użyłam oleju)
Nadzienie
  • 2 płaskie łyżki cynamonu
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny (u mnie klasycznie z rodzynkami)
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki roztopionego masła do posmarowania ciasta
  • 1 jajko, roztrzepane - opcjonalnie do posmarowania bułeczek
 Polewa
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2-3/4 szklanki cukru pudru
Wieczorem dnia poprzedzającego przygotować ciasto: wymieszać w misce mąkę, sól, cukier. Do mleka (wody) dodać drożdże i mieszać aż się rozpuszczą. Płyn wlać do mąki wraz z olejem (masłem). Wymieszać dokładnie łyżką, następnie wyrabiać ręką lub hakiem do ciasta drożdżowego ok 8-10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło. Uformować ciasto w kulę, włożyć do dużej miski wysmarowanej olejem, przykryć folią i wstawić do lodówki na noc (max 4 dni).
W dniu pieczenia wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na stolnicę i uformować kolę. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 35 cm, na grubość około 6 - 7 mm, podsypując w razie konieczności mąką. Wierzch posmarować roztopionym masłem, posypać najpierw mieszanką cynamonu i brązowego cukru, a następnie rodzynkami lub żurawiną oraz orzechami włoskimi. Zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od dłuższego boku.
Następnie roladę pokroić na plastry o grubości 2,5 cm, ułożyć rozcięciem do góry w tortownicy lub bezpośrednio na blaszce (w moim przypadku w użyciu były dwie blaszki) wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 3 cm odstępy pomiędzy bułeczkami. Wierzch posmarować oliwą i przykryć luźno folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż bułeczki zwiększą objętość i połączą się ze sobą. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
Bułeczki piec przez około 20-25 minut, aż będą ładnie zrumienione. Bułeczki najlepsze są na ciepło. Po ostudzeniu warto trzymać je pod przykryciem (ale i tak na drugi dzień są już nieco czerstwe - można je wtedy odświeżyć w piekarniku).  
W miseczce wymieszać dokładnie śmietanę z cukrem pudrem, aż utworzą zwarty, błyszczący, lekko lejący się lukier. Smarować lukrem lekko wystudzone bułeczki. Smacznego!


Przed pieczeniem....
...i po upieczeniu :)


Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.