naleśniki z serkiem jagodowo-limonkowym

27.6.14

Kolejna propozycja dla miłośników jagód, tym razem obiadowa. Choć takie naleśniki pewnie sprawdzą się też na śniadanie czy deser, jeśli znajdziecie na niego miejsce, bo są dość sycące. Serek jagodowy ma piękny kolor, a dzięki limonce również orzeźwiający smak.


Naleśniki z serkiem jagodowy-limonkowym
(dla 2 osob)
  • 225g mąki pszennej
  • 150ml minerlanej wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 200ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • nadzienie: 500g twarogu, 1 szklanka jagód, 3-4 łyżki cukru pudru, otarta skórka z 1 limonki, sok z 1 limonki
  • olej do smażenia
  • świeże jagody i cukier puder do dekoracji
Najpierw przygotować ciasto na naleśniki: przesiać mąkę do miski, dodać cukier, sól, mleko i zmiksować. Wbić jajka - zmiksować, na koniec dodać wodę i ponownie krótko zmiksować. Odstawić ciasto na 20 minut.
Przygotowanie serka: jagody zmiksować w blenderze z cukrem. Wymieszać z twarogiem (jeżeli chcecie mieć masę bez pestek, sos jagodowy przetrzeć przez sito). Dodać sok i skórkę z limonki (rozjaśnią nieco barwę serka). Wymieszać i ewentualnie doprawić cukrem do smaku.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć cieniutkie naleśniki aż się zezłocą z obu stron. Ciepłe naleśniki nadziewać serkiem i świeżymi jagodami, zawijać dowolnie i posypywać cukrem pudrem. Smacznego!



Zobacz także

4 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.