sernikobrownie z wiśniami
4.8.14
Uwielbiam połączenie sera, czekolady i wiśni (lub malin). I właściwie nic więcej pisać nie trzeba. Nie jest to deser, który mógłby gościć na stole codziennie, ale raz na jakiś czas warto złamać dietę i się skusić. Niebo w gębie. Tym razem wypróbowałam przepis Liski i serdecznie go Wam polecam.
Sernikobrownie z wiśniami
(forma 20x27cm)
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 400g cukru pudru (ja dałam mniej)
- 5 jajek
- 100g mąki pszennej
- 500g serka kremowego (wymieszałam pół na pół mascarpone i twaróg)
- 1 łyżeczka ekstraktuz wanilii
- 200g drlowanych wiśni
Piekarnik nagrzać do 170 st. C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Masło i 200g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i każdorazowo dokładnie miksując. Do masy dolać roztopionej czekolady, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Trzy czwarte ciasta przelać do blaszki i równomiernie rozprowadzić.
W drugiej misce zmiksować ser, 150g cukru pudru, pozostałe jajka i ekstrakt waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na czekoladowe ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę czekoladową i ułożyć owoce. Piec ok 45-60 minut. Studzić w otwartym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce. Smacznego!
2 komentarze
pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
OdpowiedzUsuń