szybkie ciasto z porzeczkami
6.8.14
I kolejne letnie ciasto, tym razem z kwaskowatymi porzeczkami. Dzięki temu, że owoce są wmieszane również w samą masę, ciasto nie jest zbyt słodkie i ma fajny orzeźwiający smak. Przepis znalazłam na blogu Tak sobie pichcę i robi się je jeszcze szybciej niż proste ciasto z owocami, które prezentowałam cztery lata temu (nie trzeba topić masła!). Zdjęcia niestety skromne, bo ciasto było na imprezę...
Szybkie ciasto z porzeczkami
(na blachę 22x28)
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-2.5 szklanki porzeczek (u mnie czerwone i czarne)
- cukier puder do dekoracji
Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Dodać
olej i zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, miksując na najmniejszych obrotach.
Porzeczki umyć, przebrać (wybierając całe i twarde owoce) i osuszyć. 1.5 szklanki porzeczek wsypać do
miski, posypać je mąką ziemniaczaną i podrzucać w misce, aż wszystkie owoce się nią pokryją.
Obtoczone mąką porzeczki dodać do ciasta i ostrożnie
wymieszać łyżką. Przygotowane ciasto wyłożyć do nasmarowanej
tłuszczem lub wyłożonej papierem formy. Na wierzchu równomiernie
rozsypać pozostałe porzeczki.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC, przez
30-40 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe). Po ostudzeniu
posypać cukrem pudrem. Smacznego!
2 komentarze
Świetne to ciasto! ; )
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjęcia! *.*
Dziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuń