szybkie ciasto z porzeczkami
6.8.14
I kolejne letnie ciasto, tym razem z kwaskowatymi porzeczkami. Dzięki temu, że owoce są wmieszane również w samą masę, ciasto nie jest zbyt słodkie i ma fajny orzeźwiający smak. Przepis znalazłam na blogu Tak sobie pichcę i robi się je jeszcze szybciej niż proste ciasto z owocami, które prezentowałam cztery lata temu (nie trzeba topić masła!). Zdjęcia niestety skromne, bo ciasto było na imprezę...
Szybkie ciasto z porzeczkami
(na blachę 22x28)
- 1.5 szklanki mąki pszennej
 - 4 jajka
 - 1 szklanka oleju
 - 3/4 szklanki cukru
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 2-2.5 szklanki porzeczek (u mnie czerwone i czarne)
 - cukier puder do dekoracji
 
Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Dodać
 olej i zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z 
proszkiem do pieczenia, miksując na najmniejszych obrotach. 
Porzeczki umyć, przebrać (wybierając całe i twarde owoce) i osuszyć. 1.5 szklanki porzeczek wsypać do 
miski, posypać je mąką ziemniaczaną i podrzucać w misce, aż wszystkie owoce się nią pokryją. 
Obtoczone mąką porzeczki dodać do ciasta i ostrożnie 
wymieszać łyżką. Przygotowane ciasto wyłożyć do nasmarowanej 
tłuszczem lub wyłożonej papierem formy. Na wierzchu równomiernie 
rozsypać pozostałe porzeczki. 
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC, przez 
30-40 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe). Po ostudzeniu 
posypać cukrem pudrem. Smacznego!




2 komentarze
Świetne to ciasto! ; )
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjęcia! *.*
Dziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuń