sorbet mangowo-malinowy
25.7.14
Czas na małe wyznanie: jestem uzależniona od lodów Häagen-Dazs. Uwielbiam szczególnie te z karmelem lub kawałkami ciastek. Co jakiś czas dogadzam sobie, kupując pudełko w pobliskim sklepie. Ostatnio wróciłam do domu z paczką w nowym smaku: mango-malina i pomyślałam, że w sumie mogłabym się pokusić o zrobienie sobie takich lodów samemu. Żeby je trochę odchudzić przygotowałam sorbet i muszę powiedzieć, że wyszedł pyszny. Polecam wszystkim miłośnikom mango i malin.
Sorbet mangowo-malinowy
(na ok 6 porcji)
- 2 dojrzałe mango
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 2/3 szklanki wody
- 4 łyżki soku z cytryny
- opcjonalnie 1 łyżka wódki
- 1 szklanka malin
Obrać i wykroić miąższ mango. Zmiksować w blenderze mango, wodę, cukier, sok z cytryny i wódkę, aż masa będzie gładka. Przelać do pojemnika maszyny do lodów/ lub pojemnika w którym będą się lody mrozić. Można maliny dodać na tym etapie, ale wtedy masa będzie różowawa, a nie żółta z fragmentami owoców (ja tam zrobiłam). Można też mrozić masę, mieszając, aż zgęstnieje i na koniec dodać maliny. Mrozić jeszcze ok 2 godzin. Podawać w schłodzonych pucharkach. Smacznego!
2 komentarze
Idealne smaki!! ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
OdpowiedzUsuń