tarta z porzeczkami i jabłkami pod bezą

2.9.14

Witam po długiej przerwie. Ostatni miesiąc upłynął mi pod znakiem pakowania, przeprowadzania, rozpakowywania i różnych dookolnych spraw, więc na gotowanie nie było zbyt wiele czasu. Co więcej, nie mogę obiecać, że w najbliższym czasie będzie dużo lepiej, ponieważ niedługo udaję się na zasłużony i długo wyczekiwany urlop, ale w międzyczasie wrzucę tu dwa czy trzy przepisy. Na pierwszy ogień idzie ciasto na koniec lata. Jeszcze z pachnącymi słońcem porzeczkami, ale też z jesienno rumianymi jabłkami. Na cudownym migdałowym spodzie i z delikatną bezą na osłodę faktu, że koniec tego dobrego.  Przepis znalazłam na blogu mój przepis na życie i podaję z moimi modyfikacjami.


Tarta z porzeczkami i jabłkami pod bezą.
(forma o średnicy 23 cm)

Ciasto:
  • 150g mąki
  • 50g mielonych migdałów
  • 30g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 100g zimnego masła 
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 300g kwaśnych jabłek (w oryginale 500g)
  • 400g porzeczek (u mnie czerwona; w oryginale 200g i chyba jednak lepiej się trzymać tej proporcji, bo u mnie trochę zbyt sok puściły, mimo zwiększonej ilości mąki ziemniaczanej)
  • 4 łyżki cukru
  • 3 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej
Beza:
  • 3 białka jaj
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z cukrem, migdałami oraz solą. Dodać posiekane drobno masło i rozetrzeć je z mąką. Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Owoce umyć, osuszyć. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Porzeczki pozbawić szypułek.W misce owoce dokładnie wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami pergaminu, następnie przenieść do formy. Podziurkować widelcem. Piec ok 10 minut z obciążeniem (np fasolą), następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze 10 minut, aż ciasto będzie dobrze zrumienione.
W międzyczasie w czystej suchej miseczce przygotować bezę. Najpierw ubić białka ze szczyptą soli miksując na najwyższych obrotach, aż piana będzie sztywna. Następnie dodawać cukier partiami, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę i miksować jeszcze 1-2 minuty.
Na podpieczony spód wyłożyć owoce, a na wierzch łyżką wyłożyć ubitą pianę. Zmniejszyć grzanie do 160 st. C. i piec ok 20-25 minut. Następnie ostudzić piekarnik do 90 st. C. i suszyć bezę przez 10 minut. Podawać o całkowitym ostudzeniu. Smacznego!



Zobacz także

5 komentarze

  1. Prezentuje się idealnie ;)) Chętnie skusiłabym się na kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda zachwycająco :)
    Udanego urlopu - zasłużyłaś na odpoczynek :) (Przeprowadzki, brrr...)

    OdpowiedzUsuń
  3. Agnieszka, cieszę się :)
    gi, dzięki!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.