zupa ziemniaczana z jalapeño, cheddarem i bekonowymi chipsami

20.10.14

Pozostając w klimatach zimowych i niedietetycznych serwuję Wam dzisiaj zwykłą-niezwykłą zupę ziemniaczaną. O jej niezwykłości decydują dodatki - rozpływający się cheddar, pikantne papryczki jalapeño oraz chrupiący bekon - które codziennej kartoflance przydają charakteru i wyjątkowego smaku. Pomysł na to danie pochodzi ze strony the wicked noodle i naprawdę wart jest wypróbowania. Przepis podaję z moimi niewielkimi modyfikacjami.


Zupa ziemniaczana z jalapeño, cheddarem i bekonowymi chipsami
(na 2 osoby)
  • ok 6 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • ok 750ml warzywnego bulionu
  • 100g wędzonego boczku (chyba, że macie dostęp do prawdziwego bekonu)
  • 4 łyżki startego cheddara
  • 2 łyżki posiekanego, marynowanego jalapeño 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka
  • kilka łyżek mleka
Boczek pokroić na cieniutkie plasterki i smażyć na patelni lub bezpośrednio w garnku, w którym będzie się gotować zupa, aż będzie mocno zrumieniony i chrupiący. Boczek odłożyć na papierowy ręcznik, a na powstałym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać ciepły bulion i ziemniaki. Gotować ok 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zmiksować za pomocą blendera całość na gładki krem (można zostawić pojedyńcze kawałki ziemniaków, jak ktoś lubi) i doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz papryką do smaku. Jeżeli zupa jest za gęsta dodać mleko i dokładnie wymieszać, podgrzewając. Gotową zupę rozlać do talerzy lub misek, do każdej porcji dodając 2 łyżki startego cheddara, 1 łyżkę jalapeño oraz bekonowe chipsy. Można podawać z grzankami lub serowymi krakersami. Smacznego!



Zobacz także

3 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.