babki pomarańczowe z kawałkami czekolady

23.3.15

Do świąt Wielkiej Nocy pozostały dwa tygodnie - ręka do góry kto już myśli o mazurkach i babach? Spokojnie, ja też jeszcze nie ;). A te babeczki niżej zrobiłam już jakiś czas temu, ale pomyślałam, że są właśnie takimi idealnymi wielkanocnymi ciastkami, jakby ktoś chciał zejść z utartych szlaków. Przepis wpadł mi w oko, ponieważ od dawna miałam schowaną w szafce silikonową formę do małych babek, której jeszcze nigdy nie użyłam. Oczywiście dokonałam w nim kilku modyfikacji, m.in. zmniejszyłam ilość cukru, nie zrobiłam również polewy czekoladowej, a syropu pomarańczowego użyłam tylko na połowie babeczek i wyszło mi, że bez syropu są wystarczająco wilgotne i pomarańczowe, a z syropem robią się - jak dla mnie - nieco zbyt słodkie. Ale wy wybierzcie opcję jaka wam pasuje...


Babki pomarańczowe z kawałkami czekolady
(org. na 6 mini babek, u mnie wyszło 6 mini babek + 4 muffinki - zależy od wielkości foremek)
  • 110g masła w pokojowej temperaturze
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • skórka starta z 2 dużych pomarańczy
  • 1.5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżeczka
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1/3 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka połamanej na małe kawałki gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie syrop: 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki soku z pomarańczy
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Natłuścić foremki (jeśli nie mamy foremek na mini babki, można użyć formy na muffinki).
W misce zmiksować masło z cukrem, do uzyskania  jednolitej, lekkiej masy. Następnie dodać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując oraz skórkę pomarańczową. 
W innej misce połączyć przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól, a jeszcze w innym naczyniu sok pomarańczowy, maślankę i ekstrakt z wanilii. Następnie dodawać naprzemiennie suche i płynne składniki do jajek, zaczynając i kończąc na mące. Na koniec dodać kawałki czekolady (wymieszane z łyżeczką mąki) i wymieszać. Przenieść ciasto do foremek i wstawić do piekarnika na 30 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Można do babek przygotować syrop: podgrzewać sok z pomarańczy razem z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści. Wyjąć ciastka z foremek i polewać wierzch syropem przy pomocy łyżki. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!

 


Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.