kuskus ze szparagami, suszonymi pomidorami i fetą
13.5.15
Maj jest dla mnie zawsze miesiącem zabieganym, zarobionym. Nie ma czasu na pracochłonne obiady. Na szczęście młode warzywa nie potrzebują jakiejś wielkiej obróbki, a moje ukochane szparagi wystarczy na chwilę wsadzić do wody czy na patelnię, skropić oliwą, doprawić i już. A jak ktoś bardziej zgłodnieje, to może wymieszać szparagi z kuskusem (albo inną kaszą, ale kuskus najszybciej się robi), suszonymi pomidorami, fetą i prażonymi nasionami. Coś rewelacyjnego! Na dodatek smakuje równie pysznie na ciepło, jak i na zimno, jako poręczny pracowy lunch. Gorąco polecam!
Kuskus ze szparagami, suszonymi pomidorami i fetą
(na 3-4 porcje)
- 1 szklanka kuskusu
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 8-10 suszonych pomidorów
- 150-200 g sera feta
- 1 duża szalotka
- 1-2 ząbki czosnku
- garść lub dwie pestek słonecznika i/lub dyni
- sok z 1/2 cytryny
- garść liści bazylii
- sól, świeżo mielony pieprz, opcjonalnie odrobina płatków chili
- oliwa (+ewentualnie olej ze słoiczka pomidorów)
- woda lub bulion do przygotowania kaszy
Nasiona uprażyć na suchej patelni, aż lekko zbrązowieją i zaczną intensywnie pachnieć.
Kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Przygotować szparagi - jeżeli są cieniutkie wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki, jeśli grubsze można je obrać i przekroić na pół, po czym pokroić na ok 3 cm kawałki (główki można odłożyć osobno). Skropić oliwą i sokiem cytrynowym. Suszone pomidory pokroić na kawałki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Fetę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę (opcjonalnie z 2 łyżkami oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami), następnie zeszklić na niej szalotkę i czosnek. Dodać szparagi i smażyć ok 5 minut, po czym dopiero dodać główki szparagów i smażyć dodatkowe 3-4 minuty. Doprawić solą (ostrożnie, bo ser i pomidory są słone) i pieprzem oraz płatkami chili. Dodać suszone pomidory, porwaną bazylię oraz kuskus i dokładnie wymieszać. Rozłożyć na talerze, posypać fetą i prażonymi nasionami. Smacznego!
2 komentarze
Jaką kaszą można zastąpić kuskus?
OdpowiedzUsuńNp kaszą jaglaną, a jeśli nie przeszkadzają nam większe ziarenka, to i pęczakiem (choć ja tam mogę jeść prawie wszystko z pęczakiem).
OdpowiedzUsuń