pęczotto z botwinką i szparagami

25.5.15

Przyszedł czas żeby połączyć moje dwie majowe miłości. Botwinka i szparagi w jednym daniu. Dodatek pęczaku sprawia, że wychodzi z tego całkiem sycący obiad.  Dodany na końcu sos balsamiczny wydobywa słodycz botwinki i nadaje daniu niesamowitego smaku.


Pęczotto z botwinką i szparagami
(dla 2 osób)
  • pęczek botwinki (nie za duży, bez buraczków albo z malutkimi)
  • 10 szparagów zielonych
  • 1 duża szlotka
  • 1l bulionu warzywnego (opcjonalnie 750ml bulionu + szklanka białego wina)
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • tarty parmezan
  • sos balsamiczny (domowy lub gotowy)
  • 100g pęczaku
Szparagi umyć, pozbyć się twardych końcówek, obrać jeżeli są grube i pokroić na ok 2 cm kawałki. Główki odłożyć osobno. Botwinkę umyć (jeśli są buraczki - wyszorować dokładnie i odciąć korzonki) i drobno pokroić. Przy czym nie użyłam tym razem wszystkich liści (pozostałe można dodać do dowolnej sałatki). Szalotkę pokroić w kostkę.
Rozgrzać oliwę na patelni i dodać cebulę. Gdy zmięknie dodać kaszę i chwilę smażyć. Następnie dodać wino lub pierwszą chochlę bulionu. Dolewać bulion partiami, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez pęczak. Gdy kasza już zaczyna mięknąć dodać buraczki (jeśli je mamy) oraz szparagi (bez główek). Po 5 minutach, dodać botwinkę (wraz z pokrojonymi kilkoma liśćmi) i główki szparagów. Gdy pęczotto jest gotowe (kasza wchłonęła cały płyn a szparagi są miękkie, ale nadal jędrne), wyłączyć ogień i wmieszać do dania tarty parmezan. Doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na talerze i po wierzchu polać niewielką ilością sosu balsamicznego (jeśli będzie go za dużo, zabije smak potrawy). Smacznego!


Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.