tarta ze szpinakiem, kozim serem i jajkiem sadzonym
23.9.15
Lekkie danie lunchowe lub kolacyjne, choć pewnie z jakąś sałatą zaspokoi nawet większy głód. A połączenie kruchego ciasta francuskiego, szpinaku, aromatycznego koziego sera i rozpływającego się jajka jest po prostu genialne. A do tego szybko się robi. Czego chcieć więcej? Kozią roladkę można zastąpić innym serem, na przykład fetą.
Tarta ze szpinakiem, kozim serem i jajkiem sadzonym
(na lunch dla 3-4 osób)
- płat ciasta francuskiego (używam chłodzonego, 275g)
- 200g liści szpinaku
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała kozia roladka, pokrojona w plastry
- 2-3 jajka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
Wylepić prostokątną formę (22x28 cm) ciastem francuskim, uformować brzegi. Schładzać w lodówce w czasie, gdy piekarnik się nagrzewa. Szpinak opłukać i odcedzić. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić cebulę oraz czosnek. Następnie dodać liście szpinaku i smażyć, aż się nieco skurczą i ściemnieją. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odcisnąć na durszlaku z nadmiaru płynu.
Ciasto przykryć papierem do pieczenia, wysypać na wierzch fasolki i piec ok 10 minut z obciążeniem. Potem obciążenie zdjąć i piec jeszcze 5 minut. Na podpieczony spód rozłożyć równomiernie szpinak, na wierzchu ułożyć plastry sera. Następnie ostrożnie wbić jajka, żeby nie uszkodzić żółtka. Temperaturę zmniejszyć do 190 st. C. i piec do czasu aż białko się zetnie (żółtko powinno pozostać płynne). Podawać od razu. Smacznego!
0 komentarze