kurczak pieczony w pomidorkach cherry
16.9.15
Jedzcie pomidory, póki są, bo już zaraz, za chwileczkę sezon się skończy i znów będziemy za nimi tęsknić. Na szczęście teraz nie jest tak źle, jak kilkanaście lat temu, bo zawsze są pomidorki koktajlowe, które najczęsciej mają sporo smaku i jakąś cząstkę tej słonecznej słodyczy. Z reguły zjadałam je na surowo, w sałatkach, ale ostatnio wpadłam na bardzo smakowicie wyglądający przepis i musiałam go wypróbować. Do mojego dania użyłam filetu z kurczaka, a chcąc zabezpieczyć go przed wyschnięciem, obłożyłam go dość szczelnie pomidorkami. Dzięki temu kurczak pozostał soczysty, ale też nie zrumienił się za bardzo. Sos z pomidorów i czosnku wyszedł aromatyczny, choć bardzo delikatny. Miłośnicy ostrych, wyrazistych smaków mogą być nieco zawiedzeni, ale mi bardzo podpasował. Kurczaka podałam z tagliatelle (od Malmy, rzeczy jasna :)).
Filet z kurczaka pieczony w pomidorkach cherry
rozmarynie i czosnku
(na 2 osoby)
- 2 filety z kurczaka
- sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
- 200-250 g pomidorków cherry (lub mieszanki z innymi gatunkami, np daktylowymi)
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy + do wysmarowania naczynia
- 2-3 gałązki rozmarynu
Nagrzać piekarnik do 190 st. C. Kurczaka umyć i osuszyć, następnie natrzeć solą, pieprzem, papryką i ziołami. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na połówki.
Kurczaka przełożyć do naczynia, spryskać oliwą wymieszaną z octem balsamicznym, obłożyć pomidorami, czosnkiem i rozmarynem. Piec ok 30 minut, aż kurczak zacznie się lekko rumienić (można sprawdzić nożem czy jego gotowy w środku). Można zlać sos do rondla i chwilę gotować na dużym ogniu, żeby się nieco zagęścił, a można polewać ryż lub makaron sosem prosto z naczynia. Smacznego!
0 komentarze