polędwica wieprzowa w pikantnej marynacie
9.10.15
Dziś mam dla was przepis na doskonałą polędwiczkę wieprzową w słodko-ostrej marynacie. Idealna na weekendowy obiad - trzeba o nim pomyśleć z wyprzedzeniem, ale za to później robi się sam, a my możemy oddać się błogiemu lenistwu ;). Przepis znalazłam na blogu karmelowy.pl, ale oczywiście trochę namieszałam: przede wszystkim konfiturę zastąpiłam pikantnym chutney'em (może być figowo-śliwkowy albo inny), który nadał marynacie dodatkowej głębi. Polędwiczka naprawdę wymaga niewielkiego nakładu pracy, a efekt jest znakomity. Polecam!
Polędwiczka wieprzowa w pikantnej marynacie
(na 3-4 osoby)
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok 450-500 g)
- 1/4 szklanki pikantnego i gęstego chutney'a (np figowo-śliwkowego albo kupnego, dobrej jakości)
- 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- sok z 1 limonki lub 1/2 dużej cytryny
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- świeżo mielony pieprz, płatki chili - do smaku
- 2 łyżki oleju+ nieco do smażenia
- opcjonalnie 1/4 szklanki soku pomarańczowego - ja nie dodawałam)
Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon. W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty: chutney, czosnek, sos sojowy, sok z limonki, ocet ryżowy, mało orzechowe, kolendrę, imbir, pieprz, płatki chili. Polędwiczkę przełożyć do woreczka foliowego lub pojemnika, dodać marynatę, zawiązać/ zamknąć i dokładnie wymieszać, dbając by marynata pokryła całe mięso. Włożyć do lodówki - najlepiej na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin (u mnie po 6 była doskonała).
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Polędwiczkę wyjąc z marynaty i dokładnie z niej oczyścić. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć polędwiczkę ze wszystkich stron, do zrumienienia (ok 2-3 minuty na każdą stronę). Następnie umieścić patelnię w piekarniku (jeśli się do tego nadaje) lub przełożyć do nagrzanego naczynia żaroodpornego i piec ok 15 minut (termometr wetknięty w mięso powinien pokazywać 70 st. C.). Wyjąc polędwiczkę z piekarnika i odstawić na 5-10 minut na bok.
W międzyczasie marynatę przełożyć do garnuszka, dolać nieco wody lub soku pomarańczowego i podgrzewać do osiągnięcia odpowiedniej temperatury i gęstości. Polędwiczkę pokroić w plastry i podawać z pikantnym sosem oraz ryżem. Smacznego!
0 komentarze