sałatka z czerwonej kapusty i fasoli
14.12.15
Z tą sałatką zetknęłam się po raz pierwszy przy wigilijnym stole w rodzinie Lubego. Nie jest bardzo skomplikowana, a jedynie dość czasochłonna i warto jej przygotowanie zaplanować w czasie. Za to efekt jest doskonały - świetnie pasuje do smażonej ryby lub mięs, ale sama też stanowi fajne, zimowe danie.
Sałatka z czerwonej kapusty i fasoli
(duża miska)
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- ok 250-300g fasoli Jaś karłowej (namoczonej przez noc)
- 1 jabłko
- 1 cebula
- sól, pieprz, opcjonalnie 1 łyżeczka czarnuszki
- 2 łyżki soku z cytryny
Czerwoną kapustę poszatkować i ugotować na pół miękko w lekko osolonej
wodzie (opcjonalnie z dodatkiem czarnuszki). Ugotowaną kapustę odcedzić i wymieszać z sokiem z cytryny. Zostawić do ostygnięcia.
Namoczoną fasolę ugotować do miękkości, odcedzić. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać w drobną kostkę.
Gotową kapustę, fasolę, cebulę i jabłko wymieszać w dużej misce. Przyprawić solą, pieprzem. Smacznego!
0 komentarze