sałatka z czerwonej kapusty i fasoli

14.12.15

Z tą sałatką zetknęłam się po raz pierwszy przy wigilijnym stole w rodzinie Lubego. Nie jest bardzo skomplikowana, a jedynie dość czasochłonna i warto jej przygotowanie zaplanować w czasie. Za to efekt jest doskonały - świetnie pasuje do smażonej ryby lub mięs, ale sama też stanowi fajne, zimowe danie. 


Sałatka z czerwonej kapusty i fasoli
(duża miska)
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • ok 250-300g fasoli Jaś karłowej (namoczonej przez noc)
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  •  sól, pieprz, opcjonalnie 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżki soku z  cytryny
Czerwoną kapustę poszatkować i ugotować na pół miękko w lekko osolonej wodzie (opcjonalnie z dodatkiem czarnuszki). Ugotowaną kapustę odcedzić i wymieszać z sokiem z cytryny. Zostawić do ostygnięcia. 
Namoczoną fasolę ugotować do miękkości, odcedzić. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Gotową kapustę, fasolę, cebulę i jabłko wymieszać w dużej misce. Przyprawić solą, pieprzem. Smacznego!



Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.