sernikobrownie
28.12.15
Znowu propozycja browniesowa, ale tym razem pełen klasyk. Przepis pochodzi ze strony Kwestii Smaku i jest najprostszym oraz sprawdzonym sposobem na to ciasto. Żadna wykwintność, ale do kawy czy na śniadanie, jak znalazł. Poniżej przepis z moimi (niewielkimi) modyfikacjami:
Klasyczne sernikobrownie
Na brownie:
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru (dałam mniej, ok 120 g)
- 3 jajka
- 200 g gorzkiej czekolady
- 110 g mąki pszennej
Na masę serową
- 500 g zmielonego twarogu
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- opcjonalnie cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzać do 170 st. C.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać kolejno jajka, cały czas miksując. Wlać rozpuszczoną czekoladę, ciągle miksując. Na koniec dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do formy o średnicy min. 25 cm, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
W drugiej misce zmiksować twaróg z cukrem pudrem, następnie miksując na małych obrotach dodać jajka i aromat waniliowy. Wyłożyć na czekoladowy spód, a na wierzch delikatnie rozłożyć resztę masy czekoladowej.
Piec ok 50-60 minut. Studzić stopniowo otwierając piekarnik, a następnie wstawić do lodówki, żeby całkowicie stężało - najlepiej na cała noc. Można przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
4 komentarze
Pyszne 2w1:)
OdpowiedzUsuńPrawda :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, zjedliśmy i już bym mogła robić następne. Przepyszne:-) Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało i również pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń