jaglanka na mleku kokosowym z karmelizowanym jabłkami
27.11.15
Wiem, że w poniedziałek proponowałam Wam placki kokosowe na śniadanie, ale jeśli potrzebowalibyście nieco zdrowszej alternatywy, to jaglanka na mleku kokosowym będzie idealnym wyjściem. Co prawda karmelizowane jabłka nie są takie bardzo zdrowe (cukier! masło!), ale jakie pyszne. A jesienią trzeba sobie dogadzać... Przepis na jaglankę pochodzi z Kwestii Smaku, karmelizowane jabłka to mój własny dodatek.
Jaglanka na mleku kokosowym z karmelizowanymi jabłkami
(na 2 osoby)
- 100 g kaszy jaglanej
- 250 ml mleka kokosowego
- 250 ml mleka (krowiego lub kokosowego lub innego roślinnego)
- 2 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
- 1 kwaskowe jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- cynamon
- garść rodzynek
- garść orzechów włośkich pokruszonych (opcjonalnie)
Kaszę jaglaną opłukać kilkakrotnie (można też przepłukać wrzątkiem), by pozbawić jej goryczki. Wsypać do garnka, dodać połowę mleka kokosowego, całe pozostałe mleko (krowie lub roślinne), cukier, sól i zagotować. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości pod przykryciem przez 18-20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dolać resztę mleka kokosowego, wymieszać i odstawić z ognia.
W czasie gdy gotuje się kasza, rozpuścić masło na patelni dodać jabłka i posypać cukrem. Dusić jabłka do czasu aż zmiękną, a na patelni utworzy się gęsty syrop. Dodać rodzynki i cynamon. Wymieszać. Jaglankę podawać z duszonymi jabłkami i sosem z patelni oraz (opcjonalnie) pokruszonymi orzechami włoskimi. Smacznego!
2 komentarze
jaglanka w takim wydaniu to coś pysznego!
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
OdpowiedzUsuń