szybkie ciastka czekoladowo-migdałowe
21.12.15
Do tych ciastek - wypatrzonych najpierw na Instagramie, a potem na blogu George Eats - potrzeba zaledwie pięciu składników. Na dodatek nie zawierają mąki, więc wasi hispterscy (korekta próbuje poprawić to słowo na "histerycy" - ciekawe dlaczego ;)) znajomi nie będą kręcić nosem. Robi się je bardzo szybko i są obłędnie pyszne. Nic dziwnego - składają się głównie z czekolady, migdałów i soli. Idealne na śledzikowe spotkanie albo na zjadanie przedświątecznego stresu :)
Szybkie ciastka czekoladowo-migdałowe
w stylu brownie
(ok 15-20 sztuk, w zależności jak duże ulepicie)
- 200 g gorzkiej czekolady (ewentualnie 100 g gorzkiej, 100 g mlecznej też się sprawdza; jeśli używacie wyłacznie gorzkiej, możecie chcieć ją nieco dosłodzić)
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 szklanka mielonych migdałów (używam kupnych, można mielić samemu)
- sól (szczypta sypanej do ciastek i odrobina soli morskiej w płatkach na wierzch)
Rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej: do niewielkiego rondelka nalać nieco wody, zagotować, zmniejszyć ogień. Na rondelku postawić metalową miskę lub naczynie do kąpieli wodnej (dno naczynia nie może dotykać wody!). Do miski/naczynia wrzucić połamaną czekoladę i masło. Roztapiać mieszając raz na jakiś czas - jak tylko całość się roztopi i połączy zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Dodać szczyptę soli i wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem. W misce zmiksować jajko, następnie powoli dodawać czekoladę, cały czas miksując. Na koniec dodać mielone migdały i całość wymieszać. Miskę z gotowym ciastem włożyć na 5-10 minut do zamrażalki - będzie się wygodniej nakładało.
Schłodzone ciasto nabierać łyżeczką, toczyć kulki a następnie nieco spłaszczać i układać na blaszce. Wierzch ciastek posypać niewielką ilością kryształków soli morskiej (pewnie płatki chili też by dały fajny efekt). Piec 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do ostudzenia, co najmniej na 15 minut. Jeść :) Można też przechowywać w szczelnym pojemniku, żeby zachowały swoje wilgotne wnętrze. Smacznego!
0 komentarze