piernikowe sconesy z rumowym lukrem
7.1.16
Święta, święta i po świętach... i po Nowym Roku... i jakoś tak ciężko się zebrać do pisania po długiej przerwie. Ale dość marudzenia! Spadł właśnie pierwszy śnieg tej zimy i koniecznie trzeba się rozgrzewać czymś pysznym i wystrzałowym. Przepis na te sconesy zalegał długo w moich zakładkach, ale wreszcie przyszedł jego czas. Nie ma nic lepszego niż pełne aromatu ciastka polane rumowym lukrem, gdy na zewnątrz śnieg, mróz i szybko zapadający zmierzch. Musicie ich spróbować!
Piernikowe sconesy z rumowym lukrem
(16 małych lub 8 dużych ciastek)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki brązowego cukru (w org. 2/3 szklanki)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka dobrej przyprawy piernikowej (lub 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków, po 3/4 łyżeczki mielonych goździków, ziela angielskiego, imbiru, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej LUB wszystkiego po trochu w dowolnej kombinacji i wg własnego upodobania - u mnie dużo cynamonu i imbiru)
- 1/2 szklanki ciemnej melasy
- 1/2 szklanki zimnej śmietany kremówki 38%
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 1 duże jajko
- 5 łyżek zimnego masła
- na lukier: 2 szklanki cukru pudru, 1/2-1 łyżka rumu, 1 łyżeczka przyprawy piernikowej, mleko
Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać dokładnie mokre składniki - kremówkę, melasę, ekstrakt z wanilii i jajko. Do drugiej, większej miski przesiać mąkę, a następnie dodać proszek do pieczenia, przyprawy, cukier i sól. Wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i rozetrzeć je ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Konsystencja powinna przypominać mokry piasek.
Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać przy pomocy widelca. Gdy składniki z grubsza się połączą, wyjąć zawartość z miski i parę razy zagnieść, by uzyskać w miarę jednolite ciasto. Podzielić ciasto na dwie części i z każdej uformować dysk (lub prostokąt; można zrobić to ręcznie, można za pomocą wałka). Jeśli ciasto jest zbyt miękkie można je wsadzić na chwilę do zamrażalki.
Każdy dysk pokroić na 4 lub 8 kawałków (w zależności jak duże mają być ciastka) i przenieść na blachę. Nie należy rozkładać sconesów zbyt ciasno, bo nieco urosną. Piec ciastka ok 12-13 minut jeśli są mniejsze i 15-16 jeśli są większe.
W międzyczasie przygotować lukier: do miski wsypać cukier i przyprawy, dodać rum (można zastąpić syropem klonowym, jeśli wersja ma być bezalkoholowa) i stopniowo dodawać mleko w niewielkich ilościach, by uzyskać właściwą konsystencję. Intensywnie mieszać łyżką do uzyskania gładkiego lukru.
Po wyjęciu ciastek z piekarnika zostawić je na chwilę żeby ostygły, a następnie polać lukrem. Doskonale smakują z gorzką, czarną herbatą. Smacznego!
0 komentarze