grzanki z kaszanką, duszonym porem i pieczarkami

22.2.16

Wybaczcie tę przedłużającą się ciszę, ale dopadła mnie niemoc przednówkowa. W takim stanie nic mi się nie podoba, żaden przepis nie inspiruje, wszystko wydaje się nieciekawe, a poza tym zawsze można zamówić pizzę. Marazm i zniechęcenie. Na szczęście w ostatnią sobotę miałam więcej czasu oraz piękny kawał wspaniałej kaszanki. W ten sposób powstała dzisiejsza propozycja, czyli grzanki z kaszanką. Pozostałe dodatki: duszony por, pieczarki usmażone na złoto, rukola, jajko w koszulce - są wymienne i można je stosować dowolnie. Ba, z grzanki od biedy też można zrezygnować, wszak kaszanka jest najważniejsza ;)


Grzanki z kaszanką, duszonym porem i pieczarkami
(opcjonalnie z jajkiem w koszulce)
(dla 2 osób)
  • 2 średnie laski kaszanki (ok 400-450 g)
  • 1 średni por lub rukola
  • 4-6 pieczarek
  • opcjonalnie: jajka, 1 l wody, 2 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego
  • sól, pieprz
  • ulubione pieczywo na grzanki
  • masło (do duszenia i do grzanek) + oliwa do smażenia
  • opcjonalnie świeży tymianek
Pieczarki oczyścić i pokroić na cienkie plastry. Na małej patelni roztopić masło i smażyć pieczarki aż się ładnie zrumienią i zezłocą. Doprawić solą i pieprzem. Pora umyć, przekroić na cztery części wzdłuż i drobno posiekać. W małym rondelku udusić pora na maśle, doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 160 st. C. Chleb (czy inne pieczywo) pokroić w plastry ok 2 cm., posmarować masłem i wstawić do piekarnika na ok 10 minut.
Kaszankę pokroić w plastry i zdjąć osłonkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i smażyć plastry kaszanki z dwóch stron, aż się przysmaży i ściemnieje (trwa to dość krótko). Jeśli kaszanka jest z tych rozpadających się - nic nie szkodzi. Można ją wymieszać z porem i w takiej postaci nakładać na grzanki.
Na gotową grzankę nakładać pora (można zastąpić rukolą), następnie plaster kaszanki i pieczarki. Całość posypać świeżymi listkami tymianku i świeżo mielonym pieprzem.
Z jajkiem w koszulce: w czasie jak grzanki dochodzą, zagotować wodę w garnku, dodać 2 łyżki octu. Jajko wbić do miseczki uważając żeby się żółtko nie rozbiło. Ogień nieco zmniejszyć (ale dalej woda powinna być na granicy wrzenia) i mieszając łyżką utworzyć wir. Wlać jajko pośrodku i po 3 minutach wyłowić. Osuszyć papierowym ręcznikiem i umieścić na grzance. Posypać odrobiną soli i pieprzu. Smacznego!


 



Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.