pizzetki imprezowe
24.2.16
Szukałam jakiś czas temu dobrego przepisu imprezowego na danie, które da się łatwo rozmnożyć i zaserwować, bez konieczności stania pół dnia przy kuchni. I wtedy właśnie na Kwestii Smaku pojawił się pomysł na takie właśnie pizzetki. Po wstępnym przygotowaniu ciasta praktycznie same się robią ;). No dobra po wyrastaniu trzeba je rozwałkować, posmarować sosem, dodać dodatki, zawinąć i pokroić, ale robi się to raz-dwa. Przepis podaję oryginalny, ja podwoiłam składniki i wszystko wyszło super (no, może mogłam dodać nieco więcej soli).
Pizzetki imprezowe
(ok 14 sztuk)
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 pełna łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
- sos pomidorowy: 300 ml passaty pomidorowej, 1 ząbek czosnku, 1 mała szalotka, suszone oregano i bazylia, sól, pieprz, szczypta cukru.
- dodatki: tarta mozzarella, tarty parmezan, pokrojona na kawałki szynka parmeńska, salami, zioła
Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i trzy łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Stopniowo wlewać rozczyn, oliwę i resztę ciepłej wody, sukcesywnie zagarniając mąkę do
środka i delikatnie mieszając składniki. Wyjąć ciasto na blat i przez ok 10 minut zagniatać, aż będzie elastyczne i gładkie (można użyć robota). Włożyć do miski, przykryć i dostawić na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować sos. Na łyżce oliwy zeszklić posiekany czosnek i szalotkę. Dodać passatę, doprawić solą pieprzem, cukrem i suszonymi ziołami. Gotować ok 10 minut, aż sos się nieco zagęści. Można go zmiksować, ja nie miksowałam.
Po wyrośnięciu ciasta wyłożyć je na stolnicę i krótko zagnieść formując kulę. Następnie rozwałkować na duży prostokąt. Na cieście rozsmarować ciepły sos pomidorowy i rozłożyć dodatki - tarte sery, zioła, w wersji mięsnej - pokrojoną szynkę czy salami. Zwinąć ciasto w rulon, pokroić na 14 plasterków (nie przejmując się, że w trakcie krojenia trochę nadzienia ucieka) i ułożyć je na dużej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Pizzetki na 30 min zostawić w spokoju, w międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 12 - 13 minut. Podawać gorące. Smacznego!
2 komentarze
Ale mi smaka narobiłaś.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń