churros
1.2.16
Kolejna propozycja na zbliżający się Tłusty Czwartek. Hiszpańskie churros najlepiej jeść od razu po usmażeniu - wtedy zachowują idealny balans między chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem, potem dość szybko miękną. Najprościej podawać je z gorącą czekoladą, ale można zrobić bardziej wyszukany sos czekoladowy (z resztą wariacji jest sporo, a w Urugwaju można trafić nawet na wersję wytrawną z rozpuszczonym serem, mhmmmm). Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Mała uwaga: do przygotowania potrzebny worek cukierniczy lub szpryca (u mnie ciasto było dość gęste i worek mi się nie sprawdził) z tylką w kształcie gwiazdki o średnicy 1 cm.
Churros
- 250 ml mleka
- 50 g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 200 g mąki
- 3 jajka
- ok 500 ml oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
- na sos czekoladowy: 200 ml śmietanki 30%, 100 g ciemnej czekolady, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki rumu, płatki chili, szczypta cynamonu
Mleko zagotować z masłem, cukrem waniliowym i solą. Dodać mąkę, zmniejszyć ogień i ucierać masę drewnianą łyżką przez ok 2 minuty, do uzyskania gładkiej, sprężystej masy odchodzącej od ścianek garnka (będzie gęsta). Przełożyć do miski i ostudzić.
Następnie wbijać po jednym jajko i miksować do całkowitego połączenia składników. Przełożyć do szprycy (albo rękawa cukierniczego). W garnku rozgrzać olej do 180 st. C (nie mam termometru cukierniczego, więc stosuję tradycyjną metodę z wrzucaniem kawałków surowego ciasta i sprawdzaniu kiedy się ładnie smażą). Wyciskać ok 8-10 cm kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczu, końce odcinać nożyczkami.
Smażyć z obu stron na złoty kolor, wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem i podawać z sosem czekoladowym.
Sos czekoladowy: Śmietankę zagotować z cynamonem, rumem i płatkami chili, odstawić z ognia. Dodać masło i połamaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia i
otrzymania gładkiej polewy. Smacznego!
2 komentarze
Ale fajnie wyglada.
OdpowiedzUsuńjadłam w Hiszpanii, ale nie posmakowały mi
OdpowiedzUsuń