retro racuchy z jabłkami
26.2.16
Nie powiem, że takie racuchy robiła moja babcia, bo nie robiła. Ale kojarzą mi się właśnie tak babcinie, retro - drożdżowe, z mąką gryczaną i dużymi kawałkami jabłek. Idealne weekendowe śniadanie, kiedy człowiek nigdzie się nie spieszy, może spokojnie nastawić ciasto i jeszcze wrócić na godzinkę do ciepłego łóżka. Coś wspaniałego... Idealne z cukrem pudrem, ale jak komuś się marzy wersja bardziej nowoczesna, to gorąco polecam syrop klonowy - pasuje tu doskonale.
Retro racuchy z jabłkami
(dla 2-3 osób)
- 10 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłego mleka + 100 ml do drożdży
- 2 płaskie łyżki cukru + 1 łyżka do drożdży
- 150 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej
- 3 średnie jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder lub syrop klonowy
W miseczce wymieszać 100 ml ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i 10 g świeżych drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut.
Do miski przesiać obie mąki, dodać cukier oraz wyrośnięty zaczyn. Następnie dodać mleko i zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego (jeśli jest zbyt gęste, można dodać jeszcze trochę mleka). Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
W tym czasie obrać jabłka, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w dość dużą kostkę. Pokrojone jabłka dodać do wyrośniętego ciasta i zamieszać.
Na dużej patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać porcje wielkości dużych placków. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać z cukrem pudrem lub polane syropem klonowym. Smacznego!
0 komentarze