pralinki czekoladowe z serka mascarpone
31.3.16
Może zostało Wam trochę mascarpone z wypieków (jak nie poszedł cały do sernika), a może niespodziewanie udajecie się do kogoś na urodziny i chcielibyście podarować jakiś drobiazg. Albo po prostu macie ochotę na małe, słodkie co nieco. W każdym przypadku ręcznie robione czekoladowe pralinki to doskonały pomysł. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, a ja wzbogaciłam go o dodatek kawowego likieru. Można od razu zrobić podwójną porcję, bo jakoś tak znikają w mgnieniu oka...
Pralinki czekoladowe z serka mascarpone
(ok 15 sztuk)
- 125 g serka mascarpone
- 125 g czekolady (u mnie 75 g gorzkiej i 50 g mlecznej)
- 2 łyżki likieru Kahlua (lub innego; można pominąć)
- kakao i wiórki kokosowe do obtoczenia
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do lekkiego ostudzenia. Mascarpone zmiksować w misce z likierem. Następnie dodać czekoladę i dokładnie wymieszać łyżką. Masę wstawić do lodówki na około godzinę.
Nabierać po łyżeczce masy czekoladowej i w rękach formować kulki. Obtaczać w kakao lub wiórkach kokosowych i układać na talerzu lub tacy. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
0 komentarze