rolada czekoladowo-migdałowa

9.1.17

Zimowe urlopy w domu mają tą cudowną właściwość, że jest wystarczająco dużo czasu na pieczenie ciast drożdżowych. Poniższy przepis wpadł mi w oko na stronie Kukbuka. Ciasto najlepsze jest jeszcze trochę ciepłe z lekko rozpuszczoną czekoladą (doskonale się odgrzewa w piekarniku czy mikrofali). Nie miałam dwóch mniejszych keksówek więc użyłam średniej, a tę małą drożdżówkę, które wzięła udział w sesji, upiekłam osobno. Jeśli lubicie nieco staroświeckie, niezbyt słodkie ciasta drożdżowe, to ta rolada jest dla Was.


Rolada czekoladowo-migdałowa
  • 400 g mąki chlebowej (typ 750)
  • 1/3  szklanki cukru
  • 2 średnie jajka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży (w oryginale 8 g, ale uznałam, że to trochę za mało)
Farsz
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka zmielonej kawy
 Kruszonka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25-35 g masła
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu 
Składniki ciasta umieścić w misce, wymieszać i zagniatać przez ok 10 minut przy pomocy robota lub własnoręcznie, aż do uzyskania gładkiej masy. Uformować kulę przełożyć do miski i przykryć, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1.5 godziny (musi podwoić objętość).
Czekoladę drobno posiekać, wymieszać z migdałami, cynamonem i kawą.
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Masło rozetrzeć z mąką i cukrem do momentu, aż utworzą się grudki. Kruszonkę przełożyć do lodówki.
Ciasto rozwałkować na dużym prostokąt. Rozłożyć nadzienie równomiernie na wierzchu i ściśle zwinąć roladę. Przekroić na pół jeśli używacie mniejszych foremek. Przełożyć rolady do keksówek i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Rolady posmarować roztrzepanym jakiem i obsypać obficie kruszonką. Piec ok 40 minut na złoty kolor. Smacznego!



Zobacz także

4 komentarze

  1. Fajna ta rolada, z chęcią bym zjadła kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż chce się wziąć w dłoń kubek z ciepłym mlekiem i kawałek takiego ciasta. Chyba upiekę taką roladę na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rolady to nie jest moja ulubiona forma wypieków, ale ta brzmi bardzo kusząco :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.