czerwona kapusta na dziko
3.1.17
Dzisiejsza propozycja to idealny zamiennik dla tradycyjnego bigosu. Tylko nieco bardziej wyszukany. Czerwona kapusta duszona w bulionie z kaczki i czerwonym winie, z dodatkiem podsuszonej kiełbasy z dzika i wędzonego boczku. Palce lizać! Doskonała na karnawałowe szaleństwa. Inspiracją dla tego dania była obłędnie pyszna kapusta w wykonaniu mojego Teścia. Luby mówi, że wersja poniżej jej nie ustępuje...
Czerwona kapusta na dziko
- 1 mała główka czerwonej kapusty lub 1/2 dużej
- 1 szklanka bulionu z kaczki (lub innego)
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 1 spora podsuszona kiełbasa z dzika
- 200g wędzonego boczku
- 2 cebule
- sok z połowy cytryny
- kilka suszonych śliwek
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej (bez cukru i mąki)
Kapustę obrać z wierzchnich liści, pozbawić głąba i poszatkować tak jak lubicie (u mnie umiarkowanie drobno ;)). Wrzucić kapustę do garnka zalać bulionem oraz winem i dusić do miękkości.
W międzyczasie obrać cebulę i poszatkować. Boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Rozgrzać patelnię i podsmażyć boczek, aż wytopi się tłuszcz. Dodać cebulę i kiełbasę, wymieszać i smażyć aż cebula się zeszkli, a kiełbasa przysmaży.
Dodać zawartość patelni do kapusty, doprawić przyprawą korzenną i sosem sojowym. Wymieszać i dusić jeszcze ok 10 minut. Dodać pokrojone suszone śliwki i sok z cytryny. Wymieszać i jeszcze chwilę podusić. Z każdym dniem kapusta smakuje coraz lepiej. Smacznego!
0 komentarze