mazurek czkoladowy z powidłami śliwkowymi i pralinami
12.4.17
W zeszłym roku mazurek czekoladowy z powidłami śliwkowymi i truflami Lindta zdobył zdecydowaną fokę aprobaty, więc w tym roku trafia na listę koniecznie do zrobienia na święta. Pomysł zaczerpnęłam z bloga Everyday Flavours, ale oczywiście po swojemu przerobiłam - głównie redukując ilość cukru. Zamiast dość słodkiej konfitury malinowej dałam bezcukrowe powidła śliwkowe (choć czarna porzeczka też by tam idealnie pasowała), a ganache zrobiłam głównie w oparciu o gorzką czekoladę (następnym razem będzie wyłącznie na gorzkiej). Mazurek jest fantastyczny, rozpływa się w ustach i gorąco go polecam :)
Mazurek czekoladowy z powidłami śliwkowymi i pralinami
- 1/2 porcji na klasyczne mazurkowe ciasto kruche z tego przepisu
- słoiczek powideł śliwkowych (lub innego kwaśnego dżemu)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 150 g śmietanki kremówki 30%
- ok 8 sztuk pralin Lindta lub innych
Ciasto zagnieść, schłodzić, rozwałkować i podpiec zgodnie z przepisem. Można też przygotować swoje ulubione ciasto kruche.
Na przestudzonym, ale jeszcze nieco ciepłym spodzie rozsmarować powidła śliwkowe.
W kąpieli wodnej roztopić połamaną czekoladę ze śmietanką do uzyskania jednolitej polewy. Odstawić żeby nieco przestygło. Delikatnie wylać polewę na mazurka i odstawić żeby nieco zastygła. Praliny przekroić na pół i umieścić na czekoladowej masie. Smacznego!
0 komentarze