zupa brokułowa
5.10.17
Przyznaję, opuściłam się trochę w prowadzeniu bloga. Tak mało wpisów nie było od jego założenia, czyli 2008 roku (tak, tak, w przyszłym roku Rozkosze Stołu obchodzą jubileusz)! Niby do końca roku zostały jeszcze 3 miesiące, więc może uda się poprawić wynik. Trzymajcie kciuki!
A tymczasem mam dla Was przepis na kolejną szybką i sycącą zupę-krem, tym razem z brokuła. Jej dość banalny smak podkręcają prażone orzechy włoskie i ser pleśniowy. To połączenie jest naprawdę doskonałe.
Zupa brokułowa
z prażonymi orzechami włoskimi i serem pleśniowym
- 1 duży brokuł
- 1 duży ziemniak
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok 1 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz, ew. trochę papryki
- garść pokruszonych orzechów włoskich
- ok 100 g ulubionego sera pleśniowego, pokrojonego na kawałki
- ew świeży tymianek (ja lubię i pakuję do wszystkiego, ale można pominąć)
- oliwa
Brokuła podzielić na różyczki i opłukać. Ziemniaka obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W dużym garnku rozgrzać oliwę, następnie dodać cebulę oraz czosnek i smażyć, aż się zeszklą. Dodać ziemniaki i brokuły, całość zalać (najlepiej gorącym) bulionem. Gotować ok 10-15 minut lub do momentu aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować i doprawić do smaku.
Na suchej patelni zrumienić orzechy włoskie. Zupę rozlać do miseczek i dodać ser oraz orzechy (i ew listki świeżego tymianku). Smacznego!
0 komentarze